Νηστίσιμα Αφράτα Τσουρέκια Αφρός!

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Υλικά

Για το Προζύμι
117 γρ χλιαρό Νερό
60 γρ Νωπή Μαγιά
25 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
87 γρ Αλεύρι για όλες τις Χρήσεις

Για τα Νηστίσιμα Τσουρέκια
500 γρ Χυμό Πορτοκάλι σε θερμοκρασία δωματίου
5 γρ Μαχλεπι
1 κουτ γλυκού κακουλε τριμμένο
3 δάκρυα Μαστίχας Χίου σε σκόνη
113 γρ Ηλιέλαιο
2 βανίλιες
310 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
Ξύσμα απο 2 Πορτοκάλια
Λίγο αλάτι
1100 γρ Αλεύρι για Τσουρέκια (Robin Hood το Κίτρινο)

Για Επικάλυψη
50 γρ Γάλα Αμυγδάλου
1 κουτ γλυκού Μέλι
Φουντούκια Τριμμένα Χονδροκομμένα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε Αρχικά να φτιάξουμε το προζύμι όπως σε ένα μπολ ρίχνουμε το αρκετά χλιαρό νερό με την νωπη Μάγια τα ανακατεύουμε να διαλυθεί η Μάγια και έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη τα ανακατεύουμε και τα σκεπάζουμε ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά
Μετά τα 10 βλέπω ότι έχει ενεργοποιηθεί η Μάγια προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις τα ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα χυλό και τα σκεπάζουμε ώστε να φουσκώσει το προζύμι για μισή ώρα

Μετά τη μισή ώρα βλέπετε Πόσο έχει φουσκώσει το προζύμι οπότε η επιτυχία για τα τσουρέκια είναι δεδομένη
Ξεκινάμε να φτιάξουμε την ζύμη για αυτά τα υπέροχα αρωματικά και υπεραφρατα τα νηστίσιμα τσουρέκια όπου σε μία λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το σκληρό αλεύρι οπου θα το προσθέτουμε στο τέλος
Εφόσον έχουμε ρίξει όλα τα υλικά τα ανακατεύουμε ώστε να ενοποιηθούν και έπειτα προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι και τέλος ρίχνουμε σε δύο δόσεις το σκληρό αλεύρι και τα ζυμώνουμε

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη που κολλάει ελαφρώς στο χέρι αλλά ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης χωρίς πολύ κόπο και πολύ χρόνο
Έτοιμη η ζύμη μας για τα νηστίσιμα τσουρέκια λαδώνουμε ελαφρώς τη λεκάνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπάζοντας την σε ζεστό περιβάλλον για περίπου μία με μιάμιση ώρα
Μετά το χρόνο αναμονής βλέπετε πόσο έχει διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και τα τσουρέκια μας την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας έχοντας τον ελαφρώς αλευρώσει και την χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη

Το κάθε μέρος το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε μακρόστενες λωρίδες
Πλαθουμε τις τρεις λωρίδες σε μία μακρόστενη πλεξούδα ή όπως επιθυμεί ο καθένας και την τοποθετούμε επάνω σε μία λαδόκολλα
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη ώστε να έχουμε δύο τσουρέκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Αφήνουμε τα τσουρέκια σε ζεστό περιβάλλον για μισή ώρα να φουσκώσουν πριν τα ψήσουμε. 
Εχω προθερμάνει το φούρνο στους 170 βαθμούς και σε ένα μπολ έχω προσθέσει λίγο μέλι όπου το διαλύω με γάλα αμυγδάλου και αλείφω όλη την επιφάνειά τους

Τα πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο χοντροκομμένο φουντούκι και τα ψήνουμε για περίπου 35 με 40 λεπτά
Εξαρτάται και από το φούρνο έτοιμα ψημένα τα τσουρέκια μας είναι υπέροχα

Προηγούμενο άρθροSticks τυριού χωρίς αυγά και μαγιά…Το αποτέλεσμα θα ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες σας.
Επόμενο άρθροΤούρτα Χιονούλα με άρωμα καρύδας και απίθανη γεύση