Πασχαλινά Κουλουράκια της Γιαγιάς χωρίς αμμωνία

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Statos Petrou. 

Αυτά τα κουλουράκια μοιάζουν με ζεστή αγκαλιά γεμάτη με παιδικές αναμνήσεις. Η μυρωδιά τους φέρνει στο νου εικόνες από την κουζίνα της γιαγιάς, γεμάτη με γέλια και χαρά.

Τι μου άρεσε:

  • Η γεύση: Τα κουλουράκια είναι τραγανά εξωτερικά και αφράτα στο εσωτερικό, με μια τέλεια ισορροπία γλυκιάς και βουτυρένιας γεύσης.
  • Η υφή: Η ζύμη είναι μαλακή και εύπλαστη, ιδανική για να πλάθουμε όμορφα σχέδια.
  • Το άρωμα: Το πορτοκάλι και η μαστιχα δίνουν στα κουλουράκια ένα υπέροχο άρωμα που πλημμυρίζει το σπίτι.
  • Η ευκολία: Η συνταγή είναι απλή και εύκολη, ακόμα και για αρχάριους ζαχαροπλάστες.

Συνολικά:

Αυτά τα κουλουράκια είναι μια υπέροχη επιλογή για το Πάσχα. Είναι νόστιμα, εύκολα στην παρασκευή και φέρνουν στο νου όμορφες αναμνήσεις. Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Συμβουλή: Φτιάξτε τα κουλουράκια με τα παιδιά σας. Είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα που θα τους φέρει πιο κοντά στην παράδοση.

Υλικά

450 γρ βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ ζάχαρη άχνη
50 γρ μέλι
10 γρ Μαχλέπι
1 πορτοκάλι Ξύσμα
2 βανίλιες
1/2 κουτ γλυκού μαστίχα Χίου τριμμένη
200 γρ αυγά
150 γρ γάλα φρέσκο
950 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ μπεικιν παουντερ

Εκτέλεση

Ξεκινάμε ρίχνοντας το βούτυρο, ζάχαρη άχνη, μέλι, μαχλέπι, ξύσμα πορτοκαλιού , βανίλιες
και τριμμένη μαστίχα μέσα σε ένα μπολ.
Με ένα μιξερ χεριού ανακατεύουμε πάρα πολυ καλά μέχρι να ασπρίσει τοπ μείγμα και να αφρατέψει αρκετά.

Σε ένα άλλο μπολάκι ρίχνουμε τα αυγά με το γάλα και τα χτυπάμε με σύρμα χειρός να σπάσουν τα αυγά και να ομογενοποιηθούν.
Έπειτα αδειάζουμε το μείγμα αυγών και γάλακτος μέσα σε χτυπημένο βουτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα το μείγμα με ένα μιξερ χειρός να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Τελειώνοντας την παρασκευή ρίχνουμε το αλεύρι με το μπεικιν και ανακατεύουμε με το χέρι εως ότου πάρουμε μία αφράτη και εύπλαστη ζύμη

Προσοχή: Δεν προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι είναι ακριβώς η ποσότητα. Οταν δεν κολλάει πια στα χέρια αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη.

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης περίπου 30γρ και πλάθουμε σχέδια όπως σας αρέσουν. Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί φούρνου που εχουμε στρώσει πρώτα με χαρτί ψησίματος σε απόσταση 2 εκ.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε 2 κρόκους αυγού και αλείφουμε τα κουλούρια μας πριν μπουν στο φουρνο.

Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 2–24 λεπτά ακριβώς.

Ετοιμααααααααααααααα

 

Προηγούμενο άρθροΚουλουράκια Κανέλας με μέλι και καρύδι
Επόμενο άρθροΑφράτο και νόστιμο κέικ με σοκολάτα σε 15 λεπτά