Χταπόδι  κοκκινιστό με μακαρονάκι κοφτάκι

Αυτό το πιάτο αποτελεί μια κλασική ελληνική συνταγή, γεμάτη με πλούσιες γεύσεις και υφές που θα σας ενθουσιάσουν. Το χταπόδι, μαγειρεμένο μέχρι να γίνει μαλακό και ζουμερό, συνδυάζεται με ένα αρωματικό κοκκινιστό με βάση ντομάτα, κρεμμύδι και μπαχαρικά. Το κοφτό μακαρονάκι, ιδανικά χοντρό για να κρατήσει τη σάλτσα, απορροφά όλα τα υγρά και δημιουργεί ένα απολαυστικό σύνολο.

Τι με εντυπωσίασε:

  • Η γεύση του χταποδιού: Ήταν μαλακό, ζουμερό και γεμάτο γεύση. Φαινόταν ότι είχε μαγειρευτεί με υπομονή και φροντίδα.
  • Η σάλτσα: Πλούσια, πηχτή και γεμάτη με αρώματα από ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και μπαχαρικά. Η ισορροπία των γεύσεων ήταν τέλεια, με μια ελαφριά γλυκύτητα από τις ντομάτες και μια πιπεριά από τα μπαχαρικά.
  • Το μακαρονάκι: Ήταν ιδανικά βρασμένο, al dente, και κρατούσε τέλεια τη σάλτσα.

  • Η συνολική αρμονία: Όλα τα στοιχεία του πιάτου συνδυάστηκαν άψογα, δημιουργώντας μια γευστική εμπειρία που με άφησε άφωνο.

Συνοψίζοντας:

Το χταπόδι κοκκινιστό με μακαρονάκι κοφτό είναι ένα πιάτο που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την παράδοση με τη γεύση. Είναι ιδανικό για ένα οικογενειακό τραπέζι ή για ένα γεύμα με φίλους, και σίγουρα θα ενθουσιάσει όλους τους καλεσμένους σας.

Υλικά

1 χταπόδι (1 έως 1,5 κιλό)
500 γρ. μακαρονάκι κοφτάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
3-4 σκελίδες σκόρδο
150 γρ. λάδι
4-5 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 κ.γ πελτέ ντομάτας
1 κ.γ ζάχαρη
1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα γαρίφαλο
2 φύλλα δάφνης
μαύρο πιπέρι
κόκκινο γλυκό πιπέρι
αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το ξεπλένουμε με άφθονο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί. Προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες τα μπαχαρικά, αλάτι πιπέρι κατά βούληση και το ανάλογο νερό ώστε να σκεπάζει τα υλικά μας.
Αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας τακτικά.
Μόλις το χταπόδι μαλακώσει και είναι σχεδόν έτοιμο, ελέγχουμε αν υπάρχει αρκετή σάλτσα στην κατσαρόλα (διαφορετικά προσθέτουμε ζεστό νερό) και ρίχνουμε το κοφτάκι.
Αφήνουμε τα ζυμαρικά να βράσουν και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 10 λεπτά ώστε να μην κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας.
Σερβίρουμε ζεστό και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τips

Αν θέλετε μπορείτε να ζεστάνετε πολύ μέχρι να κάψει 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος και να τσιγαρίσετε το κοφτάκι μόλις σβήσετε την κατσαρόλα.
Δίνει ένα απίστευτο άρωμα!!!!

Καλή σας όρεξη!!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροCheesecake με γιαούρτι σε φλιτζάνια
Επόμενο άρθροΤριμμένη πατατόπιτα με τυρί και σκόρδο