Χωριάτικος Κόκορας με Χυλοπίτες

Αχ, ο χωριάτικος κόκορας με χυλοπίτες! Μόνο η μυρωδιά του φέρνει στο νου εικόνες από το πατρικό, με τη γιαγιά στην κουζίνα και την οικογένεια μαζεμένη γύρω από το τραπέζι. Η γεύση του; Αξεπέραστη!

Το μυστικό για τέλειο χωριάτικο κόκορα είναι η χρήση φρέσκων υλικών. Ένας καλός κόκορας, ντόπιος, με ζουμερό κρέας, κάνει όλη τη διαφορά. Τα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδια, πρέπει να είναι ώριμα και γεμάτα γεύση. Και φυσικά, οι χυλοπίτες! Χειροποίητες, αν είναι δυνατόν, για να σιγοβράσουν στο ζωμό και να απορροφήσουν όλη τη νοστιμιά.

Η παρασκευή του φαγητού είναι απλή, αλλά χρειάζεται υπομονή.

Ο κόκορας σιγοβράζει για ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να βγάλει όλες τις γεύσεις του. Τα λαχανικά προστίθενται σιγά σιγά, για να δώσουν χρώμα και άρωμα. Και οι χυλοπίτες; Ρίχνονται στο τέλος, για να χυλώσουν τον ζωμό και να γίνουν ένα με το υπόλοιπο φαγητό.

Το αποτέλεσμα; Ένα πιάτο ζεστό, θρεπτικό και πεντανόστιμο! Ο κόκορας είναι μαλακός και ζουμερός, τα λαχανικά έχουν γλυκάνει από το σιγόβρασμα, και οι χυλοπίτες έχουν χυλώσει τέλεια. Κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη γεύσεων και μια ανάμνηση από το πατρικό.

Συστατικά

6 κουταλιές / 90 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κοτόπουλο ή μεγάλο κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής περίπου 1,8 κιλά, κομμένο και ξεπλυμένο
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
Αλατι
450 γραμμάρια χυλοπίτες 
1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό κίτρινο τυρί

Οδηγίες

Ζεσταίνετε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά και μαγειρέψτε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να γίνετε διαφανές, περίπου 12 με 15 λεπτά, ανακατεύοντας. Σκουπίστε τον κόκορα και προσθέστε το στην κατσαρόλα, γυρίζοντας προς όλες τις πλευρές να τσιγαριστεί.

Αραιώστε τον ντοματοπελτέ σε 2 φλιτζάνια νερό και ρίξτε το στην κατσαρόλα. Αλατίστε καλά. Προσθέστε αρκετό νερό για να καλύψετε το πουλερικό. Σκεπάστε την κατσαρόλα, μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 2 ώρες, μέχρι ο κόκορας ή το κοτόπουλο να είναι πολύ τρυφερό και το κρέας να πέφτει ουσιαστικά από το κόκκαλο.

Αφαιρέστε τον κόκορα από την κατσαρόλα και αφήστε το στην άκρη, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, για να τον κρατήσετε ζεστό. Προσθέστε 4 έως 6 φλιτζάνια νερό στην κατσαρόλα, βράστε και προσθέστε τα ζυμαρικά. Σιγοβράζουμε για 10 έως 12 λεπτά μέχρι να είναι πολύ τρυφερά. Τα ζυμαρικά πρέπει να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του υγρού στην κατσαρόλα, αλλά θα πρέπει να είναι ελαφρώς σαν σούπα. Ανακατέψτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μεταφέρετε τα σε μια πιατέλα. Πασπαλίστε γενναιόδωρα με τριμμένο τυρί. Τοποθετήστε το πουλερικό στο κέντρο και σερβίρετε

Προηγούμενο άρθροΠαραδοσιακό Τυρόψωμο Πορταριάς
Επόμενο άρθροΧαλβάς Σιμιγδαλένιος της Λίτσας Παπαντωνίου.