Το Γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά. Το τραγανό, βουτυράτο φύλλο κρούστας αγκαλιάζει μια πλούσια και αρωματική κρέμα από σιμιγδάλι, η οποία αρωματίζεται υπέροχα με βανίλια και ξύσμα λεμονιού. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στη σωστή αναλογία ζεστού γλυκού και κρύου σιροπιού, ώστε το αποτέλεσμα να είναι μελωμένο, αλλά όχι λασπωμένο. Αυτή η συνταγή θα σας χαρίσει ένα πεντανόστιμο Γαλακτομπούρεκο που θα σας θυμίσει το σπιτικό της γιαγιάς.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το Φύλλο:

  • 1 πακέτο Φύλλα κρούστας για γλυκό (περίπου 450 γρ. / 12-14 φύλλα)
  • 250 γρ. Φρέσκο βούτυρο αγελαδινό (καλό)

Για την Κρέμα:

  • 1 λίτρο Γάλα (πλήρες)
  • 1/2 ποτήρι Ζάχαρη (περίπου 100 γρ.)
  • 3 κσ Βούτυρο
  • 1/2 ποτήρι (από τα μεγάλα) Σιμιγδάλι ψιλό (περίπου 120 γρ.)
  • 1 κγ Βανίλια (σκόνη)
  • 2 Αυγά (μεσαία)
  • Ξύσμα από ενάμιση Λεμόνι (στον ψιλό τρίφτη)

Για το Σιρόπι:

  • 2 1/2 ποτήρια Ζάχαρη (περίπου 500 γρ.)
  • 2 ποτήρια Νερό (περίπου 400 ml)
  • Μία χοντρή φέτα Λεμόνι
  • 1 κγ Βανίλια (σκόνη)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

1. Προετοιμασία Σιροπιού: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι (ζάχαρη, νερό, φέτα λεμόνι, βανίλια). Το βάζουμε στη φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε για 5 λεπτά. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (πρέπει να είναι κρύο όταν σιροπιάσουμε).

2. Παρασκευή Κρέμας: Παίρνουμε μία κατσαρόλα και βάζουμε 1 λίτρο γάλα με τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται καλά το γάλα, βάζουμε το βούτυρο (τις 3 κσ) και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει να βράζει (λίγο πριν τον πλήρη βρασμό) ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά (να είναι στο χαμηλό). Μόλις αρχίσει να πήζει, το τραβάμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά (έχοντας κατεβάσει την κατσαρόλα από τη φωτιά), χτυπώντας με το σύρμα πάρα πολύ δυνατά για να μην ψηθούν τα αυγά και γίνει ομελέτα. Το ξαναβάζουμε πάνω στο μάτι (εκτός φωτιάς) ή στο ζεστό μάτι και το ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα αυγά και να γίνει μια λεία κρέμα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.

Χρήσιμο Tip για την Κρέμα: Αν η κρέμα σας φαίνεται πολύ σφιχτή, βάλτε λίγο κρύο γάλα μέχρι να αφρατέψει λίγο. Πρέπει να είναι αφράτη πριν τη στρώσετε.

3. Συναρμολόγηση: Λιώνουμε το πακέτο βούτυρο. Στο μεγάλο, βαθύ, τετράγωνο ταψί της κουζίνας αλείφουμε τον πάτο και τα πλαϊνά με αρκετό βούτυρο. Βάζουμε τα μισά φύλλα από κάτω (περίπου 6-7 φύλλα), ένα-ένα, αλείφοντας κάθε φύλλο πολύ καλά με λιωμένο βούτυρο.

Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τα βουτυρωμένα φύλλα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βάζοντας πάλι ένα-ένα τα φύλλα και βουτυρώνοντάς τα καλά. Στο τελευταίο φύλλο ρίχνουμε πιο πολύ βούτυρο.

4. Ψήσιμο: Χαράζουμε το Γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω). Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις) για 40 με 50 λεπτά. Θα δούμε πόσο χρειαστεί για να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και από κάτω και από πάνω.

5. Σιρόπιασμα: Μόλις βγει το γαλακτομπούρεκο ζεστό ζεστό από τον φούρνο, το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο. Πριν ρίξουμε το σιρόπι, με το μαχαίρι κόβουμε ελαφρώς εκεί που έχουμε χαράξει για να τραβήξει καλά το σιρόπι.

Με μία κουτάλα ρίχνουμε σιγά-σιγά το κρύο σιρόπι πάνω στο ζεστό Γαλακτομπούρεκο. Αυτό θα σας φανεί πολύ, αλλά μην ανησυχείτε, μετά θα το ρουφήξει.

6. Αναμονή: Το αφήνουμε έξω να κρυώσει καλά για καμιά δυο ώρες και στη συνέχεια το βάζουμε όλη νύχτα στο ψυγείο. Καλή Απόλαυση!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας (Ενεργός): 20 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 40-50 λεπτά

Χρόνος Σιροπιού (Βράσιμο): 5 λεπτά

Χρόνος Ψύξης/Αναμονής: 2 ώρες (εκτός ψυγείου) + όλη νύχτα (στο ψυγείο)

Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 1 ώρα


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Το Μυστικό του Σιροπιάσματος: Για να γίνει το Γαλακτομπούρεκο τραγανό εξωτερικά και μελωμένο εσωτερικά, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε κρύο το σιρόπι και ζεστό το γαλακτομπούρεκο.

Για να μην κολλήσει το σιρόπι, ανακατέψτε μόνο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μετά αφήστε το να βράσει χωρίς να το ξανανακατέψετε. Μόλις πάρει βράση, μετρήστε 5 λεπτά.

Όταν απλώνετε την κρέμα, φροντίστε να αφήσετε περιθώριο στα πλαϊνά του ταψιού (περίπου 1 εκ.) ώστε να μην ακουμπάει στο ταψί. Δείτε κι άλλες συνταγές για σιροπιαστά γλυκά.

Κοπή Ρολών: Η χάραξη πριν το ψήσιμο είναι σημαντική. Η δεύτερη κοπή, ακριβώς πριν το σιρόπιασμα, βοηθάει το σιρόπι να διεισδύσει σωστά σε όλα τα κομμάτια.


 

Σχετικές Συνταγές 

Πολίτικος Χαλβάς (Σιμιγδάλι)

Παραδοσιακός Μπακλαβάς

Εύκολη Κρέμα Πατισερί


 

ΠΗΓΗ:  Efthymia Efi Deina