Από τον Γιώργο Γαλακτιδη, μπουγατσοποιό στη Νέα Καρβάλη, Καβάλας
ΥΛΙΚΑ
περίπου 1 κιλό αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις
1 ποτηρι χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
1 κγ. σόδα
1 κγ. μπέικιν πάουντερ
1/2 ποτήρι ζάχαρη καστανή
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι σησαμέλαιο
ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού
1 ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα
1 κγ. κανέλα
1/2 κγ. γαρίφαλο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι μέλι Θυμαρίσιο
1 ποτήρι καστανή ζάχαρη
1 κγ. χυμό πορτοκαλιού
μισό ξυλάκι κανέλας

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

1 ποτήρι καρύδια χοντροτριμμένο

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε πολύ καλά.
• Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε μαζί μετο ξύσμα στο μίξερ, συνεχιζοντας να χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα.
• Στο λικέρ πορτοκαλιού διαλύουμε με ένα πιρούνι το μπέικιν και το προσθέτουμε στο μείγμα μας.
• Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας. Σημείωση: Ισως χρειαστείκαι λίγο παραπάνω ή λιγότερο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
• Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστει’» σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά.
• Σε μπολάκι ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανελα και το γαρίφαλο.
• Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και παίρνουμε ένα βολάκι ζύμης σαν καρύδι- Το πιέζουμε με το χέρι μας να γίνει πλακουτσωτό, το πατάμε ελαφρά να ανοίξει στη μέση για να το γεμίσουμε με λίγο καρύδι και κλείνουμε τη ζύμη. Το σχήμα του θα είναι τρίγωνο.
• Τα γυριζουμε από την άλλη μεριά και με ένα τσιμπιδάκι κάνουμε σχήματα τραβώντας τη ζύμη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον τρίφτη του τυριού για ευκολία.
Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί «στρώνουμε» τα ισλί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 20-30 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε.
• Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να «δέσει».
• Με τρυπητή κουτάλα «περνάμε» τα ισλί από το σιρόπι, τα σερβίρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλιζουμε με καρύδι.
Αρώματα και όνειρα ανατολίτικα!