Κομποκούλουρα Δράμας

Υλικά

5 αυγά
1 ποτηρι νερού γάλα
1 ποτηρακι του ελληνικού καφέ σπορέλαιο
1 κγ ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρη μαγια
2 βανίλιες
1 φακελάκι μπεικιν
Αλεύρι γ.ο.χ όσο πάρει(σχεδόν 1 κιλό)
Για το σιρόπι
2 & 1/2 ποτήρια ζάχαρη
2 & 1/2 ποτήρια νερό

Διαδικασία:

Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και διαλύουμε σ’αυτό τη μαγιά.
Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε τα αυγά, το σπορέλαιο, το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά, τη ζάχαρη , τις  βανιλιες και το μπέικιν.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας καλά, ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη αφράτη και εύπλαστη.
Χωρίζουνε την ζύμη σε 5 κομμάτια και τα ζυμωνουμε λιγο.
Κάθε κομμάτι το ανοιγουμε σε ένα παραληλόγραμο φύλο 40-45 εκ περίπου. Το αλοιφουμε με λαδι και διπλώνουμε την μία φαρδια πλευρά μέχρι την μέση του φύλλου και αλλοιφουμε πάλι με λαδι. Στην συνέχεια διπλώνουμε και την αλλη πλευρά λαδώνουμε και τέλος διπλώνουμε τις 2 στενές προς τα μέσα μέχρι την μέση λαδωνουμε και αφηνουμε στην άκρη (σαν φάκελο), και συνεχίζουμε το ίδιο με όλα τα μπαλάκια ζυμης.

Πέρνουμε το πρώτο φάκελο και πατάμε λίγο με ένα πλάστη και τα χέρια μας το καθε φάκελο ζυμης να ανοιξει και με ένα μαχάιρι κόβουμε 9 λωρίδες.

Πέρνουμε κάθε μία λωρίδα την στρίβουμε και την δένουμε κόμπο και τις βάζουμε στο ταψί.

Ρίχνουμε λίγο σπορέλαιο από πανω και αραιώνουμε ένα κρόκο αυγού με λίγο νερό και αλλοιφουμε τα κουλούρια.
Γίνονται περίπου 45 κομμάτια. Αφήνουμε τα κομποκούλουρα όπως είναι στα ταψάκια,να φουσκώσουν λίγο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν!

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βράζουμε ζάχαρη και νερό για 5 λεπτά περίπου από το σημείο βρασμού και όταν τα κομποκούλουρα κρυώσουν,ρίχνουμε μέσα στα ταψάκια το ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε να ποτίσουν καλά από τη μια πλευρά και μετά τα γυρίζουμε από την άλλη. Όσο πιο πολύ τα αφήσουμε στο σιρόπι, τόσο καλύτερα!

ΠΗΓΗ: Συνταγές, αναμνήσεις, στιγμές

Προηγούμενο άρθροΤα πιο Αφράτα Τυροπιτάκια…με φανταστική ζύμη
Επόμενο άρθροΗ Γνήσια Συνταγή του Μουσακά