Συστατικά

1 μεγάλο κεφαλή κουνουπιδιού που καθαρίζετε και κόβεται σε κομμάτια
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλατοπίπερο για γεύση
3 μεγάλα αυγά
1 ½ φλιτζάνια τριμμένη φρυγανιά ή ψωμί μπαγιατικο ψημένο και τριμμένο
2/3 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 ½ φλιτζάνια βασική σάλτσα ντομάτας ή κονσέρβες ψιλοκομμένες ντομάτες
1 πρεζα κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού ελληνική αποξηραμένη ρίγανη
1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
1 φλιτζάνι ελληνικό ανθότυρο 
1 ½ φλιτζάνια τριμμένη γραβιέρα κεφαλλοβραβιέρα ή κεφαλοτύρι τυρί 
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

Οδηγίες
Κόψτε τα κομμάτια κουνουπιδιού έτσι ώστε να έχουν όλα τα ίδια μεγέθη. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Στρώστε ένα ταψί με χαρτί λαδόκολλα και ραντίστε αρκετά με ελαιόλαδο.
Τοποθετήστε το αλεύρι σε ένα φαρδύ, ρηχό μπολ και ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε τα αυγά με 2/3 φλιτζανιού νερό και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ. Απλώστε την φρυγανιά σε ένα ρηχό μπολ .
Ρίξτε τα κομμάτια κουνουπιδιού, μια χούφτα ή δύο κάθε φορά, στο αλεύρι, και στη συνέχεια  μερικά κομμάτια απ΄αυτά κάθε φορά μέσα στα αυγά και από εκεί, στα ψίχουλα. Τοποθετήστε τα κομμάτια στο ταψί. Συνεχίστε έως ότου όλα τα κομμάτια αλευρωθούν, αυγολωθούν και είναι τυλιγμένα με φρυγανιά. Τοποθετήστε σε ένα στρώμα στο ταψί και ψήστε με 2 κουταλιές της σούπας ή περισσότερο, ελαιόλαδο. Ψήστε για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντας τα μια φορά, για να πάρουν χρώμα σε όλες τις πλευρές. Αφαιρέστε και αφήστε να κρυώσουν.

 

Ενώ το κουνουπίδι είναι στο φούρνο, θερμαίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μεσαίο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει περίπου 8 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό για να μαλακώσει. Εάν χρησιμοποιείτε κονσέρβες ντομάτας, προσθέστε τις στο τηγάνι, αλάτοπιπερώστε και σιγοβράστε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αν χρησιμοποιείται έτοιμη σάλτσα ντομάτας (για παράδειγμα, φτιάχνω το δικιά μου το καλοκαίρι και την βάζω σε βάζα για όλο το χειμώνα), απλά την θερμαίνεις σε μια μικρή κατσαρόλα.
Απλώστε 3 – 4 κουταλιές της σούπας ντομάτας στο κάτω μέρος σε ένα μεγάλο γυαλί ή κεραμικό πυρεξ και  λίγο ελαιόλαδο στο κάτω μέρος, αν θέλετε. Τοποθετήστε ένα στρώμα από το ψημένο κουνουπίδι πάνω από τη σάλτσα ντομάτας. Ρίξτε περίπου το ένα τρίτο της σάλτσας ή, εάν χρησιμοποιείτε έτοιμα σάλτσα, τότε το ένα τρίτο του μείγματος κρεμμυδιού και σκόρδου, και στη συνέχεια το ένα τρίτο της σάλτσας. Πασπαλίστε με κανέλα και μερική από την ρίγανη. Τοποθετήστε στην επιφάνεια με το ένα τρίτο των τυριών. Επαναλάβετε ακόμη δύο φορές, για να πάρετε τρεις στρώσεις κουνουπιδιού, ολοκληρώνοντας με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, κανέλα, ρίγανη και τυριά.
Καλύψτε με ένα φύλλο αλουμινίου ή με καπάκι της κατσαρόλας και ψήστε για περίπου 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά, η σάλτσα βράζει και το κουνουπίδι γίνεται τρυφερό. Αφαιρέστε, πασπαλίζουμε με μαϊντανό, να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.