Κροκέτες πατάτας
Υλικά
Ποσότητα για 20 τεμάχια
900 γρ πατάτες (ζυγισμένες με όλη τη φλούδα)
3 αυγά (εκ των οποίων 2 κρόκοι για τη ζύμη, 2 ασπράδια + 1 ολόκληρο αυγό για το πανάρισμα)
4 άφθονες κουταλιές παρμεζάνα
λίγο φρέσκο μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
3 – 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 – 5 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
100 gr καπνιστό τυρί μετσοβόνε
τηγανέλαιο
Εκτέλεση
Πώς να φτιάξετε κροκέτες πατάτας
Πρώτα από όλα πλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε 4 μέρη, τις βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
Όταν μαλακώσουν κάτω από τις άκρες ενός πιρουνιού, τα στραγγίζουμε, αφαιρούμε τη φλούδα ξεφλουδίζοντάς τα και τα πολτοποιούμε με έναν πουρέ πατάτας, παίρνοντας όλο τον ωραίο ξερό πουρέ.
Στη συνέχεια αφήνουμε τις βρασμένες πατάτες να κρυώσουν και μετά προσθέτουμε: τους δύο κρόκους αυγών, την παρμεζάνα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι.
Τέλος, ανακατεύουμε καλά το μείγμα, μέχρι να έχουμε μια συμπαγή και στεγνή ζύμη, που να πλάθεται εύκολα.
Πώς να φτιάξετε κροκέτες πατάτας
Μόλις γίνει η ζύμη, μπορείτε να επιλέξετε αν θα τη γεμίσετε ή όχι.
Πρώτα από όλα, πάρτε μια κουταλιά ζύμη, προσθέστε δύο μικρά κομμάτια τυρί στο κέντρο.
Στη συνέχεια κλείνουμε και σχηματίζουμε έναν κύλινδρο πάχους 2 εκ. πλάτους 6 – 7 εκ. με τα χέρια μας.
Αφού φτιάξετε πολλούς κυλίνδρους, μπορείτε να τους κυλήσετε σε αλεύρι από όλες τις πλευρές.
Στη συνέχεια προχωρήστε στο να περάσετε όλες τις κροκέτες στο αλεύρι.
Τέλος περνάμε το πρώτο στα τελευταία χτυπημένα αυγά και μετά στην τριμμένη φρυγανιά:
πανάρισμα για κροκέτες πατάτας
Πρώτα από όλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα με ψηλές πλευρές.
Στη συνέχεια τηγανίζουμε όταν το λάδι κάνει φυσαλίδες και είναι πολύ ζεστό σε θερμοκρασία 180°, μερικά κομμάτια τη φορά περίπου 3. Για 1μιση λεπτό περίπου.
Οι κροκέτες πρέπει να είναι χρυσαφένιες. Χαμηλώστε λίγο τη φωτιά αν δείτε ότι καίγονται. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα δευτερόλεπτα και τα βάζουμε σε πιατέλα.
Καλή Επιτυχία