Υλικά

Για το φύλλο
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κγλ. αλάτι
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
λίγο ξίδι
νερό χλιαρό
1αυγό για επάλειψη

Γέμιση
500 -600 γρ. κιμάς ανάμεικτος
5 πράσα
1 κρεμμύδι ξερό
3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
200 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη ή κεφαλοτύρι
αλάτι, πιπέρι
λίγη κανέλα
λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα. Τα αχνίζουμε με ελάχιστο νεράκι σε ένα μικρό κατσαρολάκι.
Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε τον κιμά, το ψιλοκομμένο μπέικον και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, και αφήνουμε λίγο να σωταρισθούν. Αφού σωταρισθούν, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και τα αχνισμένα πράσα, προσθέτουμε αλάτι πιπέρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο και τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν λίγο. Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε ότι τυρί θέλουμε .

Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το ξίδι, το αλάτι, το λάδι και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό για να φτιάξουμε την ζύμη. Την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί και μετά την χωρίζουμε σε 10 μπάλες. Με το κάθε μπαλάκι ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη. Στρώνουμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου, αφού το λαδώσουμε καλά, ένα ένα τα 5 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα κάθε φορά. Μετά ρίχνουμε όλη τη γέμιση, αφού την έχουμε αφήσει λίγο να κρυώσει.

Στρώνουμε πάνω από τη γέμιση ένα ένα τα υπόλοιπα 5 φύλλα, πάλι λαδωμένα ενδιάμεσα. Χαράσσουμε ελαφρά την πίτα, της ρίχνουμε 1 αυγό χτυπημένο με λίγο λάδι και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς πάνω κάτω θέρμανση, για 45λ περίπου, μέχρι να ροδίσει όχι μόνο πάνω, αλλά και από κάτω. Γίνεται φοβερά νόστιμη, ζουμερή και θεοτράγανη. Την επόμενη μέρα είναι επίσης πεντανόστιμη, ακόμα και κρύα.

H συνταγή είναι της κας Δεληγιάννη Κατερίνα