Ο Μουσακάς με κολοκυθάκια είναι ένα φαγητό που έχει την αγάπη όλων, καθώς είναι ζουμερός, πλούσιος σε γεύση και ιδανικός για να τον μοιραστείτε με την οικογένειά σας. Η μπεσαμέλ του είναι βελούδινη και η γέμιση του κιμά με τα κολοκυθάκια δένει τέλεια. Εγώ τον συνοδεύω πάντα με μία δροσερή σαλάτα και είναι σκέτη απόλαυση.
 

Υλικά για 6 άτομα

 
1 κιλό κολοκυθάκια σε λωρίδες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα
½ φλιτζ. ελαιόλαδο για τον κιμά
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
τυρί τριμμένο για πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέριΓια την μπεσαμέλ
½ φλιτζ. βούτυρο

½ φλιτζ. αλεύρι
2 ½ φλιτζ. γάλα χλιαρό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να διαλυθεί, να γίνει το μείγμα ομοιογενές και να αρχίσει να χρυσίζει (roux). Προσθέτετε πρώτα το ζεστό γάλα, σε μικρή αλλά συνεχή ροή ανακατεύοντας διαρκώς, και κατόπιν αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. 

Αλευρώνετε και τηγανίζετε ελαφρά τα κολοκυθάκια. Τα αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το λάδι τους. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Ρίχνετε τα ντοματάκια, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε σε δυνατή φωτιά για σωθούν οι χυμοί. 

Στρώνετε τα μισά κολοκυθάκια σε τετράγωνο ταψί. Τα πασπαλίζετε με λίγο τυρί και από πάνω απλώνετε τον κιμά. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα κολοκυθάκια πασπαλισμένα με τυρί. Καλύπτετε το μουσακά με την μπεσαμέλ. Τον πασπαλίζετε με τυρί και τον ψήνετε για 45/-50/. Τον αφήνετε λίγο να σταθεί προτού τον σερβίρετε για μπορείτε να τον κόψετε. 

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει ο Μουσακάς με κολοκυθάκια σας ακόμα πιο επιτυχημένος:

  • Κολοκυθάκια: Αφού τα τηγανίσετε, είναι πολύ σημαντικό να τα αφήσετε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι. Έτσι, το φαγητό σας δεν θα γίνει λιπαρό.
  • Μπεσαμέλ: Για να μην σβολιάσει, προσθέστε το γάλα σιγά-σιγά και ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα.
  • Κιμάς: Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κρασί ή κανέλα στον κιμά για να δώσετε ακόμα πιο ιδιαίτερη γεύση.
  • Τυρί: Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία τυριών, όπως κεφαλοτύρι, γραβιέρα ή ακόμα και παρμεζάνα, για πιο έντονο άρωμα.
  • Αναμονή: Μην παραλείψετε τον χρόνο αναμονής. Είναι απαραίτητος για να σφίξει ο μουσακάς και να κοπεί σε ομοιόμορφα κομμάτια.