Συστατικά:

600 γραμμάρια μπάμιες
(Αλάτι και ξύδι για φρέσκιες μπάμιες)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 – 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5 φρέσκες ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες ή 1 κουτί (500 γραμμάρια) ολόκληρες ντομάτες, αναμεμειγμένες
10 λιαστές ντομάτες (ή χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά της ντοματοπελτέ)
1 κουταλάκι ξίδι (και επιπλέον ξύδι για να πασπαλίζουμε αν χρησιμοποιείτε φρέσκιες ​​μπάμιες)
½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φυτικό ζωμό λαχανικών(προαιρετικό)
2 φλιτζάνια νερό

Κατευθύνσεις:

Αν μαγειρεύετε με φρέσκα μπάμιες , ανατρέξτε σε βήμα προς βήμα οδηγίες για τον καθαρισμό τους  εδώ.
(Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένες μπάμιες παραλείψτε το παραπάνω βήμα).
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνει ημιδιαφανές.
Προσθέστε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε επίσης για 3 – 4 λεπτά.
Σε έναν μπλεντερ τροφίμων αναμειγνύεται τις ντομάτες μαζί με τις αποξηραμένες από τον ήλιο ντομάτες και τις προσθέτουμε στις μπάμιες.
Ανακατεύουμε το μαϊντανό και τον άνηθο και σερβίρουμε με αλάτι και πιπέρι, ξύδι και προσθέτουμε τελικά το ζωμό λαχανικών και το νερό.
Αφήστε να πάρει βράση, καλύψτε τη σαλάτα και μαγειρέψτε για περίπου 30 λεπτά ή έως ότου οι μπάμιες να  είναι τρυφερές και η σάλτσα να έχει πήξει.

Credit to