ΥΛΙΚΑ
2 κιλά φρέσκους μπακαλιάρους
4 μεγάλα κρεμμύδια
5-6 σκελιδες σκόρδο ολόκληρες
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
χυμό από 4 λεμόνια μέτρια
400 ml αγουρέλαιο
αλάτι θαλασσινό
φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
20 κόκκους μπαχάρι
2 κλωνάρια σέλινο

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα ψάρια. Τα τρίβουμε με θαλασσινό αλάτι και τα αφήνουμε στο τρυπητό όλο το βράδυ. Σημείωση: Αν θέλουμε, μπορούμε να κόψουμε τους μπακαλιάρους σε φέτες των 3 εκ. και να τις επικαλύψουμε με αλάτι όλο το βράδυ. Εμείς όμως προτιμήσαμε να φτιάξουμε τα ψάρια ολόκληρα.
• Βράζουμε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια για 30 λεπτά και τα λιώνουμε στο μπλέντερ.
• Βάζουμε τα ψάρια στον ταβά το ένα δίπλα από το άλλο χωρίς κενά. Ανάβουμε το μάτι και, μόλις πάρει την πρώτη βράση, το ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε τις σκελιδες ολόκληρες, την κρέμα κρεμμυδιού, το αγουρέλαιο, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, το σέλινο ολόκληρο. Αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για 30 λεπτά και, μόλις απορροφηθούν τα υγρά και πήξει η σάλτσα, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και τον μαϊντανό. Κατά διαστήματα, ανακινούμε καλά για να μην κολλήσουν. το αφήνουμε 2 λεπτά ακόμα και αποσύρ0υμε από τη φωτιά.
• Αφαιρούμε το σέλινο και σερβίρουμε. Βουτάμε κρίθινα παξιμάδια στο ζουμί ή «αλη-
θινό» χωριάτικο ψωμί μοναστηριακό.

TIP

Η παλιά καλογερική μέθοδος να δούμε αν το ψάρι είναι έτοιμο,να ανοιξουμε το καπάκι και να βάλουμε απον την παλάμη μας ανοικτή.Αν το χέρι μας κολλάει, το ψάρι είναιέτοιμο, αν όχι, το ξανασκεπάζουμε και συνεχίζουμε λίγο ακόμα.

Real News