Υλικά

Για τη γέμιση
800 γρ φύλλο για μπακλαβά( αν μπορείτε να προμηθευτείτε από κάποια βιοτεχνία παραγωγής φύλλου,είναι το πιο ψιλό φύλλο και βγάζει περίπου 70 φύλλα) διαφορετικά επιλέξτε καλής ποιότητας φύλλο Βηρυτού.
500 γρ καρύδια
1 κ.σ κόφτη κανέλα
1/4 κ.γ γαρύφαλλο
2 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ ζάχαρη
2 φλ. περίπου βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα ( εγώ προτιμώ το φυτικό βούτυρο άριστον με 5% βούτυρο) θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ.
Για το σιρόπι
5 φλ. ζάχαρη
4 1/2 φλ. νερό
2 φλ. και 1/4 ακόμα μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
2-3 γαρύφαλλα

Εκτελεση (Ταψί Νο 38)
Τρίβω στο μουλτι λίγα λίγα τα καρύδια όχι σκόνη αλλά ούτε και χοντρά , για να στέκονται ωραία μέσα στα κομμάτια.
Ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Βουτυρώνω καλά το ταψί μου και στρώνω 30 φύλλα κάτω στον πάτο βουτυρωνοντας τα ένα ένα πασπαλιστα. Πασπαλίζω με τη γέμιση και στρώνω 4 φύλλα πάλι βουτυρωμένα. Πασπαλίζω πάλι γέμιση και πάλι πασπαλίζω με γέμιση ,επαναλαμβάνω άλλη μια φορά. Γυρίζω τα πλαϊνά φύλλα προς τα μέσα και στη μέση που δεν έχει καλυφθεί με φύλλα καλύπτω με φύλλα τα οποία κόβω στη μέση …τόσα όσα για να ευθυγραμμιστεί ο μπακλαβάς μου και να μην γουβωνει στη μέση. Καλυπτω με τα υπόλοιπα φύλλα που μου έχουν απομείνει χωρίς να ξεχνώ να βουτυρώνω( και την επιφάνεια καλά). Χαράζω μπακλαβάδωτα τον μπακλαβά μου με προσοχή όχι μέχρι κάτω κάτω.

Έχω προθερμάνει καλά το φούρνο μου στους 160 – 165 βαθμούς αντιστάσεις και ψήνω για μιάμιση ώρα να χρυσαφισει καλά και να ψηθεί μέχρι μέσα!!!!!


Βγάζω το γλυκό μου και αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια κατσαρολιτσα βάζω τη ζάχαρη ,το νερό ,την κανέλα και τα γαρύφαλλα και βράζω ακριβώς 5 λεπτά. Προσθέτω το μέλι και βράζω αλλά 5 λεπτά με το ρολόι. Σιροπιαζω με το καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό. Αφήνω να τραβήξει και σερβίρω την επόμενη μέρα!!!!!
Μικρά μυστικά.
Ο μπακλαβάς πρέπει να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετή ώρα για να ψηθεί μέχρι μέσα, το σιροπακι πρέπει να είναι λίγο βαρύ . Με αυτόν τον τρόπο ο μπακλαβάς βγαίνει θεοτραγανος μέχρι το τελευταίο του φυλλαράκι και ωραία μελομενος!!!! Δεν βγαίνει σχεδόν καθόλου σιροπακι στο ταψί καθώς στέκεται μέσα στον μπακλαβα!!! Δεν βάζω λεμόνι …το σιροπακι δεν ζαχαρωνει λόγω του μελιού.
Αν χρησιμοποιήσετε φύλλο Βηρυτού μοιράστε τα φύλλα σας ( στη μέση θα χρειαστείτε 12 φύλλα αφού κάνουμε τρεις στρώσεις γέμισης με 4 φύλλα κάθε φορά) Κρατήστε 3 -4 φύλλα για το γέμισμα στη μέση του μπακλαβά για να μην γουβωνει και να τον ευθυγραμμισετε όταν γυρίσετε τα υπόλοιπα φύλλα προς τα μέσα και μοιράστε για τη βάση και την κάλυψη του μπακλαβά.(περισσότερα για τη βάση)


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!

Tzela AntonopoulouΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ