Πεντανόστιμα νηστίσιμα σταφιδοψωμάκια

Διαφήμιση

Υλικά

Διαφήμιση


600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γραμμάρια νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή 
130 γρ.ζάχαρη
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
3/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
μία πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
100 γρ νερό με μια κ.σ. ζάχαρη
σουσάμι

Εκτέλεση

Βάζουμε τη μαγιά σ’ένα μπολ και τη διαλύουμε με το χλιαρό νερό.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε να γίνει χυλός και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου 10-15 λεπτά.
Σ ένα άλλο μπολ βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά, τη διαλυμένη μαγιά, τις σταφίδες που τις έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι.

Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.Γενικά δεν θέλει πάρα πολύ ζύμωμα.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της 1-2 ώρες περίπου(ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).
‘Οταν είναι έτοιμη η ζύμη πλάθουμε στρογγυλά η με σχέδια μικρά ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί.

Διαφήμιση

Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε 30 λεπτά να ξαναφουσκώσουν.
Ανακατεύουμε 100 γρ νερό με μια κ.σ. ζάχαρη και αλείφουμε τα ψωμάκια μας πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν για περίπου 25-30 λεπτά αναλόγως τον φούρνο.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Διατηρούνται για 2-3 ημέρες σε πλαστικό δοχείο που κλείνει καλά.

Καλή σας απόλαυση!!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση


Διαφήμιση