Συστατικά
2 φλιτζάνια αλεύρι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3/4 φλιτζάνι κακάο 
1 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
2 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζάνι ξυνογαλο κεφιρ
1 φλιτζάνι φυτικό έλαιο
1 1/2 κγ βανίλια
1 φλιτζάνι βρασμένο στιγμιαίο καφέ 

Επικάλυψη με φυστικοβούτυρο
1/2 φλιτζάνι βούτυρο μαλακό
1 φλιτζάνι κρεμώδες φυστικοβούτυρο
3 κσ γάλα ή ανάλογα με τις ανάγκες
2 φλιτζάνια ζάχαρη αχνη

Οδηγίες για το κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Βουτυρώστε το κάτω μέρος και τις πλευρές ενός ταψιου 20χ 30 εκ.
Ανακατέψτε το αλεύρι τη ζάχαρη, το κακάο, το αλάτι, το μπεικιν παουντερ και τη μαγειρική σόδα σε ένα μεγάλο μπολ.
Χτυπάτε τα αυγά με ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι είναι φωτεινό κίτρινο και ελαφρώς παχύ μείγμα. Προσθέστε το λάδι, τον καφέ και τη βανίλια στα αυγά, ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Προσθέστε το μείγμα με το αλεύρι στο υγρό μείγμα, εναλλασσόμενο με το ξυνόγαλο , αναμειγνύοντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματωθεί. Ξεκινήστε με το αλεύρι πρώτα και χτυπήστε , στη συνέχεια το ξυνογαλο και χτυπήστε, το αλεύρι, το ξινόγαλο και το τέλος με το αλεύρι.
Ρίξτε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί.

Χτυπήστε πάντα το ταψί στον πάγκο για να απαλλαγείτε από τις φυσαλίδες και του αέρα στο μείγμα. Ψήστε στους 150 βαθμούς για 1 ώρα. Δοκιμάστε εάν ψήθηκε με οδοντογλυφίδα.

Οδηγίες για την επικάλυψη
Τοποθετήστε το βούτυρο και το φυστικοβούτυρο σε ένα μεσαίο μπολ και χτυπήστε με ένα ηλεκτρικό μίξερ. Σταδιακά ανακατεύουμε στη ζάχαρη και όταν αρχίσει να γίνεται παχύ, ενσωματώστε το γάλα μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά μέχρι να αναμειχθεί όλη η ζάχαρη και το μείγμα να είναι παχύ και να μπορεί να απλωθεί.

Χτυπάμε για τουλάχιστον 3 λεπτά και αφού κρυώσει τελείως απλώστε το πάνω στο κεικ.

Credit to

Προηγούμενο άρθροΛεμονάτο κατσικάκι με μελωμένες πατάτες φούρνου
Επόμενο άρθροΚέικ Μήλου με Γιαούρτι