Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά ιδανικός για τις νηστίσιμες ημέρες αλλά και για κάθε περίσταση που επιθυμείς μια γευστική απόλαυση. Η τραγανή κρούστα του μπακαλιάρου, σε συνδυασμό με τη βελούδινη σκορδαλιά, δημιουργούν μια αρμονία γεύσεων που θα σε ενθουσιάσει.

Υλικά:

Φιλέτα μπακαλιάρου
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μπύρα
Αλάτι
Ζάχαρη
Μπέικιν πάουντερ
Άνηθος ψιλοκομμένος
Πάπρικα καπνιστή
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Έβαλα μια μισή κούπα αλεύρι γοχ,1κγ αλάτι, μισό κγ ζάχαρη ,2 κγ μπέικιν παουντερ λίγο ανηθο ψιλοκομμένο, λίγη πάπρικα καπνιστή και πρόσθεσα λίγο λιγότερο από ένα μεγάλο κουτί μπύρας ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να γίνει λείο.. (να μην είναι αραιός ο χυλός) το σκεπάζω και το αφήνω στο ψυγείο μια ώρα. στέγνωνω καλά το ψάρι σε χαρτί το περνάω από αλεύρι και το βουτάω στο χυλό. Τηγανίζω σε ηλιέλαιο τουλάχιστον να φτάνει μέχρι τη μέση του ψαριού, να έχει κάψει το λάδι αλλά όχι τέρμα.. Δλδ πετάω ένα μικρό κομμάτι ζύμης και αν ανέβει αμέσως στην επιφάνεια είναι έτοιμο. Χαμηλώνω τη φωτιά στη μέση και όταν ρίχνω τα επόμενα ξανά δυναμώνω το μάτι στην αρχή και μετά πάλι το χαμηλώνω μέχρι τη μέση να ψηθεί ομοιόμορφα και καλά μέχρι μέσα..

Σκορδαλιά

Υλικά:

Ψωμί του τοστ (λευκό)
Σκόρδο
Ελαιόλαδο
Ξύδι κόκκινο
Αλάτι
Νερό (αν χρειαστεί)

Εκτέλεση:

Για την σκορδαλιά βάζω ψωμί τοστ 6-8 φέτες (που να μην είναι γλυκό) βρεγμένο και ελαφρά στυμμένο το βάζω στο μουλτι και βάζω 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο που έλιωσα στο γουδί με λίγο αλάτι, βάζω 2-3 κσ ελαιόλαδο, 1 κσ ξύδι κόκκινο και μετά με δοκιμές διορθώνω αλάτι λάδι κλπ.. Βάζω νεράκι αν είναι πολύ σφιχτή. Είναι τέλεια δεν μένει για δείγμα κάθε φορά.

Η Συνταγή είναι της κας Δέσποινα Μπο