Τα μπακλαβαδάκια της γιαγιάς εξ ανατολής

Advertisement

Απαραίτητα προϊόντα:

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά λάδι
1 κύβος μαγιάς
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
250 ml ζεστό γάλα
1 κουταλιά ξύδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
λεύρι όσο απορροφά (ρίχνουμε μετα χουφτα χουφτα)

Για την γέμιση
350 γρ. καρύδια
120 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 ½ κουτ. γλ. κανέλα
½ κουτ. γλ. γαρύφαλλο
200 γρ. Χωριό Βιολογικό Βούτυρο Αγελάδος

Για το σιρόπι:
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιου νερό
1 βανίλια

Εκτέλεση:

Βαζουμε στην λεκανη την μαγια, την ζαχαρη, και το γαλα και τα ανακατευουμε με συρμα!
Ριχνουμε το σπορελαιο και το αλάτι, και ανακατευουμε με το συρμα!
Ανακατέψτε το αλεύρι  με τη σόδα και φτιάξτε ένα κενο στην μεση. Βάλτε το μείγμα μαγιάς και το ξύδι σε αυτό. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη (το αλεύρι λιγο λιγο). Αφήστε σε ζεστό μερος σκεπασμενη να διπλασιαστεί σε ογκο για καμια ώρα.

Advertisement

Τρίβουμε τα καρύδια στο μπλέντερ και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο.
Στη συνέχεια ανοίξτε σε μια λεπτή κρούστα(φύλλο) και αλειψτε με βούτυρο. Βάλετε μια γέμιση μείγματος καρυδιών. Κυλήστε σε ρολό. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψι.

Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρέστε και αφήστε να κρυώσουν εντελώς. Η πίτα που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποθηκευτεί για έως και 3 εβδομάδες σε δροσερό μέρος.
Ετοιμάστε το σιρόπι θερμαίνοντας το νερό και τη ζάχαρη. Μαγειρέψτε μέχρι να λιώσουν οι κρύσταλοι. Η ρευστότητα πρέπει να είναι μικρότερη από το σιρόπι μπακλαβά. Προσθέτουμε τη βανίλια και ρίχνουμε πάνω απο την κρυα πιτα.

Καλή όρεξη!

 

Advertisement