Advertisement

Τσουρέκια με σκούρα κόκκινα

Υλικά

2 φλιτζάνια γάλα
2 κουταλιές της σούπας μαγιά
8-9 φλιτζάνια αλεύρι όλων των χρήσεων
1 3/4 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιές της σούπας βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ξύσμα πορτοκαλιού τριμμένο
2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
1/4 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
5 αυγά χτυπημένα καλά
Γλάσσο
1 κρόκος αυγού
2/3 κουταλιές της σούπας γάλα
Γαρνίρισμα
Νιφάδες αμυγδάλου
Ζαχαρωτό πορτοκάλι & λεμόνι
Τριμμένα φιστίκια

Σιρόπι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι νερό
Βράσαμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια μικρή σάλτσα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφήνουμε στην άκρη για να βουρτσίσετε τα ψημμένα τσουρεκια.

Οδηγίες

Ζεστάνετε 2 φλιτζάνια γάλα και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά και 1 φλιτζάνι αλεύρι με 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και ανακατευουμε
Σκεπαστε και αφήστε να φουσκώσει για περίπου 20 λεπτά. Θα πρέπει να αφρίσει & να διπλασιάζεται σε μέγεθος.
Σε ένα μεγάλο μπολ συνδυάστε 7 φλιτζάνια αλεύρι αλάτι ζάχαρη που απέμεινε, βανίλια, ξύσμα πορτοκάλι μαχλέπι & μαστίχα

Φτιάξε ένα πηγάδι στο κέντρο. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς λιωμένο βούτυρο & αυγά.
Δουλεύετε το μείγμα από το κέντρο προς τα έξω, φέρνοντας το αλεύρι στο πηγάδι, ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη.
Αλευρώστε τον πάγκο εργασίας σας με επιπλέον αλεύρι και ζυμώστε προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι αν χρειαστεί. Μέχρι η ζύμη να είναι λεία για περίπου 12 λεπτά.

Τοποθετήστε σε ένα λαδωμένο μπολ σκεπασμενο με ένα πανί. Βάλτε το μπολ σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος περίπου 2 ώρες ή περισσότερο.
Χτυπήστε με γροθιές την φουσκωμένη ζύμη.

Advertisement

Χωρίστε σε 9 μπάλες και μετά κυλήστε σε μεγάλες λωρίδες για να κάνετε 3 πλεγμένα τσουρεκια.
Απλώνουμε 3 λωρίδες ζύμης δίπλα-διπλα κολλώντας όλες στη μία άκρη και φτιάξτε πλεξούδα.
Κολλήστε και την άλλη άκρη για να μείνει σταθερό. Επαναλαμβάνετε για να φτιάξετε άλλα 2 τσουρέκια.
Τοποθετήστε τα τσουρέκια σε ένα ταψί σκεπάσμένα για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170  C. Χτυπάμε μαζί τον κρόκο του αυγού & το γάλα.
Βουρτσίζουμε απαλά τα τσουρεκια και πασπαλίζουμε με νιφάδες αμυγδάλου. Χρησιμοποίησα επίσης καραμελωμένο πορτοκαλί λεμόνι… θρυμματισμένα φιστίκια για κάτι διαφορετικό. Προσεκτικά τα τοποθετήσαμε σε ένα  σε ένα στρωμμένο ταψί με χαρτι ψησίματος.
Ψήνουμε για περίπου 35 έως 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν σε χρώμα. Θα πρέπει να ακούγετε κουφιο  όταν χτυπαμε στο κάτω μέρος.
Βούρτσιστε το σιρόπι της ζάχαρης πάνω από τα τσουρέκια που θα δωσει ένα ελαφρύ γλυκό λαμπερό τελείωμα.

Κόκκινα βαμμένα αυγά

1 φακελάκι κόκκινη βαφή
5 κουταλιές της σούπας ξύδι κόκκινου κρασιού
Αυγά.. σε θερμοκρασία δωματίου

Διαλύστε το φακελάκι της βαφής σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό.
Τοποθετήστε τα αυγά σας απαλά σε μια μέτρια κατσαρόλα μια στρώση κάθε φορά.
Καλύψτε τα αυγά με νερό προσθέστε τη διαλυμένη βαφή & 5 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί και ανακατέψτε.
Βράζουμε τα αυγά για περίπου 25 λεπτά σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά. Αφαιρέστε τα αυγά από τη βαφή.
Χρησιμοποιήστε ένα κουταλάκι για να αφαιρέσετε τα αυγά σε ένα δίσκο με χαρτοπετσέτα..
Αφήστε τα να κρυώσουν.
Γυαλίστε τα αυγά με ένα πανί βουτηγμένο σε ελαιόλαδο

ΠΗΓΗ: Mary VirgaraGreek Recipe Exchange Group

Advertisement

Δείτε Επίσης

Advertisement