Διαφήμιση

ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ:

(Παραδοσιακή Καρδιτσιώτικη συνταγή (χωρίς φύλλο). Υγιεινή και εύκολη !
Χρησιμοποιούμε σαν βάση της το καλαμποκάλευρο και στρώση της πάνω τραχανά γλυκό.
Ο γλυκός τραχανάς στην Καρδίτσα γίνετε με πλιγούρι που το βάζουμε μέσα σε βρασμένο γάλα και μετά αποξηραίνετε, σε άλλες περιοχές αναφέρετε και σαν σταρένιος.)

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΤΡΑΧΑΝΑ: 

– 1,1/2 κούπα τραχανά γλυκό
– 1 κούπα γάλα
– αλάτι, νερό,
-2 αυγά,
– 2 ή 3 κουταλάκια σούπας ζάχαρη (προαιρετικά).
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΩΣΗ:
-3 κούπες καλαμποκάλευρο
– 1,1/2 κούπα γάλα (ή νερό)
– αλάτι
– τυρί φέτα
– λάδι βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τον τραχανά σε 5-6 κούπες νερό και όταν χυλώσει ρίχνουμε το γάλα (1 κούπα).
Οταν πάρει βράση το κλείνουμε. Καλύτερα θα ήταν να βάλουμε τώρα 1-2 κουτάλια σούπας κορν φλάουρ για να γίνει πιο κρεμμώδες το μείγμα μας..Χτυπάμε 2 αυγά και τα ενσωματώνουμε. Αν το θέλουμε λίγο γλυκό προσθέτουμε
2-3 κουταλιές ζάχαρη.

Βουτυρώνουμε το ταψί μας.
Κάνουμε χυλό με το καλαμποκάλευρο και το το γάλα 1,1/2 κούπα (ή το νερό), με λίγο αλάτι.
Απλώνουμε στο ταψί μας τον χυλό και πάνω του απλώνουμε το μίγμα του τραχανά. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Οταν το ξεκολλάει στις άκρες του ταψιού είναι έτοιμο.

ΠΗΓΗ: Οικοτεχνία Παραδοσιακόν

Διαφήμιση

Δείτε Επίσης

Διαφήμιση