Τυρόπιτες τραβηχτές σε τραπεζομάντηλο

Advertisement

Συστατικό ζύμης:

2 φλιτζάνια (1 φλιτζάνι = 250 ml) αλεύρι για πίτα
περίπου 200 ml νερού
1 αυγό
2-3 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι μήλου / σταφυλιού
Αλάτι

Για επάλειψη:
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. λάδι

Γεμιση:
τυρί φέτα – 1 κιλό
αλάτο
2 αυγα
1 αυγό για τις πίτες

Εκτέλεση

Για τη ζύμη, κοσκινίστε το αλεύρι, πάνω από το οποίο προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά που αναφέρονται παραπάνω.
Ανακατέψτε καλά τα υλικά και ζυμώστε μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή και σταθερή ζύμη. Συνιστώ να προσθέσετε σταδιακά νερό στη σύνθεση έως ότου φτάσετε στην αναφερόμενη συνοχή. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Μετά από 15 λεπτά, αναποδογυρίστε την σε μια επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι και επαναλάβετε το ζύμωμα για λίγα λεπτά (περίπου 5 λεπτά) Το τελικό αποτέλεσμα: μια ομαλής και συμπαγής ζύμη.

Χωρίζουμε αυτή τη ζύμη σε ίσα μέρη, περίπου 8-9 κομμάτια. την οποία αφήνουμε κάτω από μια πετσέτα για να ξεκουραστούν για μια άλλη περίοδο 15 λεπτών περίπου

Μόλις περάσει ο χρόνος, ρίξτε μια κουταλιά της σούπας λάδι στο τραπέζι εργασίας ανοίγουμε φύλλα στο μέγεθος ενός μικρού πιάτου και αλείφουμε με ηλιέλαιο το κάθε φύλλο.

Advertisement


Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το τυρί με δύο αυγά και αλάτι.

Παίρνουμε το πρώτο και το απλώσαμε στο τραπέζι εργασίας, και μετά απλώσαμε το φύλλο με το χέρι τραβώντας τις άκρες.


Πασπαλίστε αυτό το φύλλο με λάδι. Τακτοποιήστε τη γέμιση και κυλήστε προσεκτικά με τα χέρια σας.

Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, τακτοποιώντας τα στο ταψί με χαρτί ψησίματος ή λαδωμένο.

Αφού τελειώσουμε, λαδώστε τις πίτες με χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με λίγο λάδι και βάζουμε τις πίτες στο φούρνο, ο οποίος έχει προθερμανθεί σε θερμοκρασία 180 βαθμους, για περίπου 40 λεπτά.
Αμέσως μετά το ψήσιμο, τα λιπάνω με βούτυρο και τα αφήνω να κρυώσει.
Τους απολαμβάνω κάθε φορά με μεγάλη ευχαρίστηση με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή μούστο

Καλή Επιτυχία

Advertisement

Δείτε Επίσης

Advertisement