Υπέροχη τάρτα Σοκολατομπακλαβά

Διαφήμιση

Η τάρτα Σοκολατομπακλαβά  είναι μια παραλαγή του κλασικού μπακλαβά που στην συνταγή αυτή φτιάχνεται με καρύδια και συμπληρώνεται με σοκολάτα γκαναζ.

Η συνταγή είναι το της Ivy απο το kopiaste.org

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

10 φύλλα ζύμης για μπακλαβά
110 γραμμάρια ψημένα καρύδια
120 γραμμάρια ψημένα αμύγδαλα
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη γαρύφαλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
125 γραμμάρια βούτυρο
10 ψημένα μισά καρυδιά, για διακόσμηση (προαιρετικά)

ΣΙΡΟΠΙ:
1 φλιτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι νερό
3 γαρύφαλα
1 ξυλακι κανέλα
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

ΣΟΚΟΛΑΤΑ Γκαναζ:
125 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας
125 ml κρέμα γάλακτος 35%

Μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (προαιρετικό)
Μια πρέζα χοντρό θαλασσινό αλάτι
3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλια

ΟΔΗΓΙΕΣ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180o C.
Ενώ ο φούρνος προθερμαίνεται, ψήστε τα καρύδια και τα αμύγδαλα, για περίπου 15
λεπτά και αφήστε να κρυώσουν. Κρατήστε 10 μισά καρύδια για διακόσμηση. Οταν
κρυώνουν βάλτε τα υπόλοιπα σε ένα μπλεντερ και δώστε μερικές περιστροφές
για να φτιάξτε χοντρά κομμάτια. Προσθέστε την φρυγαμιά, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη
ζάχαρη στα καρύδια, ανακατέψτε και αφήστε τα στην άκρη.

Ετοιμάστε το σιρόπι.
Διαφήμιση

Βάλτε το μέλι με νερό καθώς και μπαχαρικά σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατέψτε
μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Μόλις πάρει βράση μετά αφήνουμε για 5 λεπτά. Αφαιρέστε
από τη φωτιά, πετάξτε τα μπαχαρικά και προσθέστε το χυμό λεμονιού.
Προετοιμάστε το βούτυρο. Βάλτε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι ή κατσαρόλα και
λιώστε το σε μέτρια φωτιά. Αφαιρέστε τον αφρό που ανεβαίνει στην κορυφή και
χρησιμοποιήστε μόνο το λιωμένο βούτυρο.
Πάρτε 10 φύλλα μπακλαβά και τοποθετήστε το ταψάκι της  τάρτας απο πάνω αναποδα. Κόψτε το φυλλό 2,5 εκ. μακριά από τα όρια του ταψιού και με ένα ψαλίδι, στρογγυλά τα φύλλα. (δηλαδή το φύλλο να είναι στρογγυλό 2,5 εκ μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού)
Βουρτσίστε το ταψάκι της τάρτας με βούτυρο.
Βουρτσίστε τρία φύλλα φυλλώματος και τοποθετήστε το ένα πάνω από το άλλο.
Χρησιμοποιώντας τη βούρτσα, τακτοποιήστε τα για να καθίσουν στο ταρτάκι.
Ψεκάστε το 1/3 του μείγματος καρυδιών απο πάνω. Τοποθετήστε δύο ακόμη φυλλα, βουρτσισμένο με βούτυρο από πάνω και πιέστε τα με τη βούρτσα για να καθίσουν πάνω από τα καρύδια. Προσθέστε το επόμενο 1/3 ξηρών καρπών και δύο ακόμη φύλλα πάνω, βουρτσισμένα με βούτυρο. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα καρύδια .. Τέλος προσθέστε τα υπόλοιπα τρία φύλλα, το καθένα βουρτσισμένο με βούτυρο.
Τώρα πάρτε τις άκρες του φυλλώματος και περιστρέψτε τις γύρω από το ταψάκι, για να σχηματίσετε το χείλος. Εάν οι άκρες είναι στεγνές, βρέξτε τις βουρτσίζοντας με λίγο βούτυρο. Τέλος, βουρτσίζετε και απο πάνω.

Διαφήμιση

Βρέξτε τα χέρια σας και πασπαλίστε λίγο νερό από πάνω.
Μειώστε τη θερμοκρασία στους 160oC και ψήστε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να
ροδίσει απο πάνω. Όταν ο μπακλαβάς είναι έτοιμος, αφαιρέστε από το φούρνο. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι βρέξτε την επιφάνεια και τις πλευρές του τάρτας με το κρύο (ή χλιαρό) σιρόπι.
Αφήστε στην άκρη μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί.

Ενώ κρυώνει ετοιμάστε τη σοκολάτα.

Τοποθετήστε ένα bain Mari στη φωτιά και προσθέστε τη κρέμα γάλακτος. Όταν το νερό
αρχίσει να βράζει (στον bain mari) προσθέστε τη σοκολάτα, κόψτε σε κομμάτια και
ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να λιώνει. Προσθέστε τo εκχύλισμα βανίλια, αλάτι και πιπέρι
και συνεχίστε την ανάμειξη μέχρι να λιώσει.
Προσθέστε την σοκολάτα από πάνω και διακοσμήστε την με τα μισά καρυδιά που κρατήσαμε.
Αφήνουμε στην άκρη για λίγες ώρες για να σφίξει η σοκολάτα πριν το κόψεις.
Αν σας αρέσει, όταν η σοκολάτα σφίξει, μπορείτε να το διακοσμήσετε και με σαντιγί.
Δεν απαιτείται ψυγείο. Ωστόσο, εάν προσθέσετε την κρέμα σαντιγί θα πρέπει να την
βάλετε.

Δείτε τις Φωτό της Συνταγής εδώ

Διαφήμιση

Δείτε Επίσης

Διαφήμιση