“Ψωμι” με ζύμη Brioche…σαν τσουρέκι

Advertisement

Και ενώ όλοι ζυμώνουν τα Πασχαλινά κέικ, αποφάσισα να φτιάξω μια ζύμη brioche, η οποία είναι σίγουρα ευκολότερη για τους αρχάριους και θα τους δώσω αυτοπεποίθηση στην περαιτέρω κατασκευή τσουρεκιων το Πάσχα! Η ζύμη είναι πολύ νόστιμη, τρυφερή και εύκολη! Δεν χρειάζεται να ζυμώσετε, να σπρώξετε και επίσης να πλεξετε!. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τη ζύμη με το μίξερ, με τους αναδευτήρες ζύμης και να την ζυμώσετε ελαφρά στον πάγκο . Καλή τύχη και σηκώστε τα μανίκια σας!

Υλικά

Ζύμη Brioche:

1 – 1.100 κιλά καλό αλεύρι (13 g πρωτεΐνης)
6 αυγά + 1 ασπράδι αυγού
15 g αλατιού
50 g ζάχαρης
300 ml φρέσκου γάλακτος
250 g βούτυρο
μαγια 1/2 κύβο (21 g)
ξύσμα απο 1 λεμόνι
κακάο, ζάχαρη, σιρόπι ζάχαρης, σταφίδες …

Εκτέλεση

Ανακατέψτε τη μαγιά σε λίγο από το γάλα – θα πρέπει να είναι ελαφρώς ζεστό – μια πρέζα αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρης και 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Θα πρέπει να πάρετε μια λεία πάστα, την οποία πασπαλίζετε με λίγο περισσότερο αλεύρι απο πάνω και αφήνετε ζεστό για 15 – 20 λεπτά.

Advertisement

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κοσκινίστε το αλεύρι, φτιάξτε ένα πηγάδι στην μέση και σπάστε τα αυγά, προσθέστε αλάτι, ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού και την ζυμωμένη μαγιά. Αρχίζετε να αναμιγνύετε, αρχίζοντας σταδιακά να προσθέτετε το ζεστό γάλα με το λιωμένο βούτυρο. Οχι καυτό! Η προκύπτουσα ζύμη πρέπει να είναι πολύ μαλακή αντικολλητική. Επομένως, προσθέστε πρώτα ένα κιλό αλεύρι και, εάν είναι απαραίτητο, προσθέστε λίγο ακόμη. Αφήστε να φουσκώσει έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο. Σχηματιστε την τελική
ζύμης όπως θέλετε. Η φόρμα είναι στρωμένη με χαρτί ψησίματος ή απλά βουτυρωμενο και πασπαλισμένο με αλεύρι. Τοποθετήστε τα πλεκτά brioches, τα οποία πρέπει να καταλαμβάνουν το μισό του ύψους της φόρμας. Αφήστε το να φουσκώσει ξανά. Απλώνουμε με ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με υγρή ζάχαρη. Οταν το βγάλουμε το αλειφουμε με σιρόπι και πασπαλίζουμε με καρύδι 
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

Πως τα σχηματίζουμε.

Έχω χωρίσει ολόκληρη τη ζύμη σε 4 ίσες μπάλες – με 3 σχημάτισα το μεγάλο brioche, με το τέταρτο ένα το μικρό.
Για το μεγάλο – ανοίγω την πρώτη μπάλα της ζύμης με τα χέρια μου, πασπαλισμένη γενναιόδωρα με κακάο, λεπτή ζάχαρη και φλούδα πορτοκαλιού, μπορείτε επίσης να προσθέσετε σταφίδες, προ-εμποτισμένες σε λίγο αλκοόλ. Ανοιξα τη δεύτερη μπάλα και την έβαλα πάνω στην πρώτη, την πασπαλίζω πάλι με κακάο, ζάχαρη και φλούδες πορτοκαλιού, ανοιξα και έβαλα και την τελευταία. Το τυλιξα, το έκοψα στη μέση κατά μήκος – το αφήνω άκοπο στην κορυφή – περίπου δύο δάχτυλα. Στρίβω κάθε μισό και μετά τυλίγω και τα δύο, κόβοντας την κορυφή. Κάνω ένα σαλιγκάρι και μεταφέρω σε ένα στρογγυλό ταψί.

Η ανάρτησή μου έγινε αρκετά μεγάλη, αλλά προσπάθησα να περιγράψω τη διαδικασία μαγειρέματος όσο το δυνατόν ακριβέστερα! Δεν είναι δύσκολο! Δοκίμασέ το!

Το αποτέλεσμα είναι υπέροχο! ❤

Advertisement

Δείτε Επίσης

Advertisement