Συστατικά:

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1/2 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
1/4 φλιτζάνι αμύγδαλα σε φέτες
1/4 φλιτζάνι διαυγές βούτυρο*+ 2 κουταλιές σούπας διαυγές βούτυρο*
2 + 1/4 φλιτζάνι γάλα ή 2 + 1/4 φλιτζάνια νερό
1/2 φλιτζάνι + 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη ή ανά γεύση
μια γενναιόδωρη πρέζα σαφράν

Παρασκευή:
Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το γάλα και το σαφράν και βράστε. Μόλις έρθει σε βράση, βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε την στην άκρη. (Αν χρησιμοποιείτε νερό αντί για γάλα, συνδυάστε το κρόκο και τη ζάχαρη και βράστε / σιγοβράστε το νερό για περίπου 7-10 λεπτά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με πυθμένα σε μέτρια φωτιά (βεβαιωθείτε ότι η κατσαρόλα είναι εντελώς στεγνή), προσθέστε το σιμιγδάλι και το αλεύρι αμυγδάλου και τα ψήνετε σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά. Το χρώμα του σιμιγδαλιού και του αμυγδάλευρου θα γίνει ελαφρύ χρυσό. Αυτό το αρχικό ψήσιμο εξαλείφει την ακατέργαστη μυρωδιά του σιμιγδαλιού.
Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και προσθέστε το διαυγές βούτυρο* στην κατσαρόλα. Γρήγορα ανακατεύουμε τα πάντα μαζί. Συνεχίστε να ανακατεύετε συνεχώς με ένα ξύλινο κουτάλι, τραβώντας το σιμιγδάλι και το αλεύρι αμυγδάλου μακριά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Το σιμιγδάλι, το αμυγδάλευρο θα μετατραπεί σταδιακά σε μια πιο σκούρα μάζα και θα γίνει πολύ αρωματικό. Πρέπει να είστε υπομονετικοί και να ανακατεύετε, ώστε το σιμιγδάλι να μην είναι πολύ σκούρο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει για 15 λεπτά.

Προσθέστε τα λεπτά αμύγδαλα σε φέτες και ανακατέψτε τα απαλά ώστε να μην σπάσουν.

Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε το γάλα / ή το νερό που έχετε αφήσει στην άκρη. Βάλτε την κατσαρόλα πίσω στη φωτιά και αφήστε το χαλβά να μαγειρευτεί, ανακατεύοντας το συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό και το μείγμα να μην φαίνεται πλέον υγρό. Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε να ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό και το σιμιγδάλι για περίπου 5 – 7 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να απομακρυνθεί από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Απενεργοποιήστε τη φωτιά και καλύψτε μερικώς για περίπου 10 λεπτά. Η υφή πρέπει να είναι κολλώδης και άμορφη και το σιμιγδάλι να είναι μαλακό, όμως οι κόκκοι του σιμιγδαλιού πρέπει να είναι χωριστοί και κοκκώδη.

Έτσι πρέπει να μοιάζει όταν τελειώσετε.

www.ecurry.com

* Παρασκευή Διαυγούς Βούτυρου / Μπερ Κλαριφιέ

Για να υπολογίσετε την ποσότητα αγελαδινού βούτυρου που θα χρειαστείτε προκειμένου να φτιάξετε μια δεδομένη ποσότητα διαυγούς, θεωρείστε ότι το ¼ – ⅕ του βάρους του θα είναι τα στερεά κατάλοιπα γάλακτος μαζί με το νερό. Δηλαδή, πρακτικά τώρα, για να έχετε 100 γρ. διαυγούς ξεκινήστε με 125 γρ. κανονικού βούτυρου.

1. Κόβετε σε κομμάτια την ποσότητα του βούτυρου που θέλετε να διαυγάσετε. Τα τοποθετείτε σε κατσαρολάκι που βάζετε σε ήπια φωτιά / χαμηλή ένταση στο μάτι.

2. Μόλις λιώσει, το βούτυρο αρχίζει να αφρίζει και θα παρατηρήσετε ότι το κίτρινο υγρό αρχίζει να διαχωρίζεται από τα στερεά κατάλοιπα του γάλακτος. Όταν μετά από 1 λεπτό περίπου, σταματήσει να αφρίζει (σημάδι ότι το νερό έχει εξατμιστεί) κλείνετε τη φωτιά, ακουμπάτε το σκεύος σε κρύα επιφάνεια να αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία και αφήνετε τα συστατικά να διαχωριστούν με βάση το διαφορετικό ειδικό βάρος τους.

μπερ κλαριφιέ 13. Στην επιφάνεια και σε μορφή αφρού θα μείνουν κάποιες πρωτεΐνες του γάλακτος που είναι ελαφρύτερες απ’ το λίπος και τις οποίες θα μαζέψετε με ένα κουτάλι. Στο μέσο θα είναι το κίτρινο διαυγές βούτυρο και στον πάτο θα καθίσουν τα περισσότερα από τα στερεά λευκά κατάλοιπα του γάλακτος που θα είναι εμφανή μέσα απ’ το ημιδιάφανο (=διαυγές) βούτυρο. Έτσι, χρησιμοποιώντας σουρωτήρι με πολύ λεπτή σίτα (chinois) ή κανονικό σουρωτήρι σε συνδυασμό με γάζα, σουρώνετε το διαυγές βούτυρο σε ένα σκεύος, προσέχοντας να μην περάσει μέσα το κατακάθι, στο τέλος.

μπερ κλαριφιέ 2

4. Βάζετε το διαυγές βούτυρο σε ένα γυάλινο σκεύος στο ψυγείο σας ή το χρησιμοποιείτε αμέσως όπως είναι. Στο ψυγείο και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος θα είναι στερεό όπως το κανονικό βούτυρο.

Μπορείτε να ετοιμάσετε κάποια ποσότητα διαυγούς βούτυρου και να την κρατάτε στο ψυγείο σας για τουλάχιστον 6 μήνες.