Στην Ελλάδα το χοιρινό έχει την τιμητική του σε τραπεζώματα και γιορτινές καταστάσεις. Και τα Χριστούγεννα σε πολλά σπίτια το προτιμάνε αντί της γαλοπούλας. Αυτή εδώ είναι η προσωπική μου συνταγή για χοιρινή σπάλα στο φούρνο με πατάτες. Ακολουθήστε την κατά γράμμα και θα με θυμηθείτε. Το απλό είναι συνήθως το καλό…

Υλικά Συνταγής
1 ολόκληρη σπάλα χοιρινού (3 με 4 κιλά το πολύ)
2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και χοντροκομμένες
2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλάκια πιπέρι
1 κούπα ελαιόλαδο
3 λεμόνια
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετούλες
λίγο δεντρολίβανο για τις πατάτες

Εκτέλεση συνταγής
Κατ’αρχάς, το μυστικό για το καλό χοιρινό είναι να πάρουμε μια ολόκληρη σπάλα από το χασάπη και να μην την κόψουμε καθόλου. Αν την αγοράσουμε από την προηγούμενη μέρα, τότε τη βάζουμε όπως είναι στο ψυγείο αλλά ανοίγουμε τη συσκευασία της ώστε να παίρνει αέρα το κρέας μας.
Την ημέρα του τραπεζιού, βγάζουμε τη σπάλα από το ψυγείο, την πλένουμε λίγο για παν ενδεχόμενο και την ακουμπάμε σε μια επιφάνεια για να την ετοιμάσουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
Καθαρίζουμε τις δύο σκελίδες σκόρδου και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Αν θέλουμε ή αν έχουμε μεγάλη σπάλα, βάζουμε και τρίτη σκελίδα σκόρδου, αυτά είναι γούστα…
Έπειτα μπήγουμε ένα μυτερό μαχαίρι μέσα στο κρέας και στην τρυπούλα που δημιουργείται, χώνουμε βαθιά από ένα μικρό κομματάκι σκόρδου.

Επαναλαμβάνουμε αυτην την ιεροτελεστία συστηματικά για όλα τα κομματάκια σκόρδου που έχουμε. Προσέχουμε να κατανείμουμε το σκόρδο σε όλο τον όγκο του χοιρινού, και από την μία και από την άλλη πλευρά, αλλά και στις άκρες. Δεν τσιγκουνευόμαστε το σκόρδο, όπως είπαμε αν θέλουμε βάζουμε κι άλλο! 
Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε καλά το χοιρινό σε όλες τις πλευρές του. Σε διάφορες άλλες συνταγές εδώ θα διαβάσετε ότι και καλά του κάνουμε.. μασάζ. Αλατοπιπέρωμα λέγεται, παιδιά, φαγάκι φτιάχουμε, μην τα μπερδεύουμε όλα…
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις πατάτες. Τις κόβουμε κυδωνάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε στην γάστρα στο κάτω μέρος. Ειναι σημαντικό η πατάτα να είναι καλή (προτιμήστε τρίπολης ή νάξου) και να την κόψετε σε μεγάλα κομμάτια, διαφορετικά θα λιώσει μέσα στη γάστρα! Για γάστρα, καλό είναι να έχουμε κάποια καλή που να κρατάει θερμοκρασία. 
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε στις πατάτες το δεντρολίβανο, το οποίο το τρίβουμε λιγάκι εκείνη τη στιγμή.
Σε ένα βαζάκι που κλείνει, βάζουμε το ελαιόλαδο και το χυμό των λεμονιών. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το περισσότερο μείγμα πάνω στις πατάτες. Κρατάμε λίγο για το χορινό.
Τέλος, πάνω στις πατάτες βάζουμε τη σπάλα, με το λίπος προς τα πάνω (δείτε τη φωτογραφία). Πάνω στο χοιρινό μας περιχύνουμε το υπόλοιπο μείγμα λαδιού-λεμονιού και αν θέλουμε ρίχνουμε λιγάκι αλάτι και πιπέρι.

Συνταγες