Ψητό Βοδινό σε κρασί, με μουστάρδα και μυρωδικά στο πήλινο

Υλικά

Διαφήμιση

Μερίδες: 4
1,2 κιλά βοδινή σπάλα ή ελιά ή ποντίκι (μπορουμε να βάλουμε και ανάμεικτα κρέατα), σε μικρές μερίδες
1½ φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
1½ φλιτζάνι γλυκό λευκό κρασί
2 δάφνες
2 κουτ. γλυκού ξερά θυμαρι και δενδρολίβανο , κοπανισμένα
2 καρότα
2 κρεμμύδια, σε φέτες
3 – 4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ελαφρώς τσακισμένες
100 ml ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Dijor Originale
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Διαφήμιση

Μαρινάρισμα: Βάζουμε το κρέας σε ένα βαθύ ταψί ή μπολ που να το χωράει σχεδόν ακριβώς και προσθέτουμε όλα τα υλικάεκτό ς από τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Καλύπτουμε το σκεύος με μεβράνη και το βάζουμε
στο ψυγείο για όλο το βράδυ (ή για τουλάχιστον 8 ώρες). Κάθε 2 – 3 ώρες ανακατεύουμε για να απορροφήσει νοστιμιά από όλες τις μεριές.

Προετοιμασία + ψήσιμο: Την επομένη σουρώνουμε τα στερεά από τη μαρινάδα την οποία κρατάμε κατά μέρος.
Ξεδιαλέγουμε τα κομμάτια του κρέατος και αφήνουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά στην άκρη. Στεγνώνουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.

Διαφήμιση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του βοδινού μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Το σοτάρισμα το κάνουμε σε 2-3 δόσεις για να γίνει σωστά και να μη βγάλει υγρά το κρέας. Κάθε δόση που ετοιμάζεται τη μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε μία μικρή γάστρα.
Στο λάδι που έμεινε στο σκεύος σοτάρουμε τα λαχανικά της μαρινάδας (κρεμμύδι, καρότο, σκόρδο) για 1 – 2 λεπτά, ίσα να πάρουν λίγο χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί που είχαμε κρατήσει κατά μέρος και προσθέτουμε τη μουστάρδα.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μουστάρδα και τα καμένα υπολείμματα του πυθμένα στο υγρό και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά.

Περιχύνουμε το κρέας στη γάστρα με το μείγμα κρασιών-λαχανικών. Πρέπει το κρέας να καλύπτεται ίσα-ίσα.
Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι. Αν η γάστρα μας δεν σφραγίζει καλά (αν, για παράδειγμα, είναι πολύ ελαφριά), ετοιμάζουμε με λίγο αλεύρι και νερό ένα ζυμαράκι το οποίο εφαρμόζουμε περιμετρικά στο σημείο που ακουμπά το
καπάκι. Αυτό το κάνουμε για να μη διαφεύγουν οι ευωδιαστοί υδρατμοί που θα νοστιμίσουν σε βάθος το κρέας και για να μη χρειαστεί να
προσθέσουμε νερό. Φουρνίζουμε το κρέας και το ψήνουμε για περίπου 3 ώρες.
Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ανοίγουμε τη γάστρα και βγάζουμε το μελωμένο κρέας και τα λαχανικά σε μια πιατέλα.
Τα διατηρούμε ζεστά. Αν τα υγρά είναι πολλά και δεν έχουν δέσει τα μεταφέρουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και τα βράζουμε μέχρι να δέσουν.Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε το κρέας και τα λαχανικά με ψιλοκομμένα μυρωδικά της αρεσκείας μας (π.χ. αυτό που χρησιμοποιήσαμε στο μαγείρεμα ή άλλα, π.χ βασιλικό ή μαϊντανό).

Καλή Απόλαυση

Διαφήμιση

Διαφήμιση