Αγριογούρουνο Στιφάδο

Όταν το μαρινάρεις και το βράσεις πολύ σιγά, το κρέας γίνεται λουκούμι!

Υλικά

2 κιλά αγριογούρουνο
1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 ντομάτες
1½ φλυτζάνι κόκκινο κρασί
1 φλυτζανάκι του καφέ ξίδι
1 ξυλάκι κανέλας
1 κ.γ. ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
2 δαφνόφυλλα
5 κόκκους μπαχάρι
5 – 6 κόκκους πιπέρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε το αγριογούρουνο πρέπει να το βάλουμε στην μαρινάδα μια ολόκληρη νύχτα.
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες, το βάζουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη,
ανακατεύουμε να πάει παντού, ρίχνουμε ξύδι, το σκεπάζουμε με κόκκινο κρασί και το αφήνουμε 1 ολόκληρη νύχτα στο ψυγείο για να φύγει το περισσότερο αίμα και η βαριά μυρωδιά του.
Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το αγριογούρουνο από τη μαρινάδα και το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια κάτω από τρεχούμενο νερό. Ζεστάνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σωτάρουμε τα κρεμμύδια ολόκληρα, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και τα αφήνουμε ώσπου να καραμελώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
Στην συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε ένα δίσκο που τον έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί.

Ρίχνουμε το κρέας στο λάδι και ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδο, τρίβουμε πιπέρι και γυρίζουμε το κρέας να ροδίσει καλά απ’ όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να κρατήσει μέσα τα υγρά του.
Όταν ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές, ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί για 3 – 4 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη, τους κόκκους μπαχάρι και πιπέρι, το γαρίφαλλο σε σκόνη, τη κανέλα, τις ντομάτες, αλάτι και τα δαφνόφυλλα κι αφού πάρουν μια βράση, προσθέτουμε ζεστό νερό που να σκεπάζει το αγριογούρουνο, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα κι αφήνουμε να σιγοβράζει για 2,5 – 3 ώρες ή ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας.
Σ αυτό το σημείο προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το ξίδι.
Κατά τη διάρκεια του βρασμού ελέγχουμε τα υγρά της κατσαρόλας. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό αλλά αποφεύγουμε να ανακατεύουμε να μη διαλυθούν τα κρεμμύδια. Απλώς κουνάμε την κατσαρόλα.

Καλή Επιτυχία

Η Συνταγή είναι της Γιωτας Αναστασοπούλου

Προηγούμενο άρθροΚριτσίνια Βουτύρου…δεν σταματάτε εάν δεν τελειώσουν
Επόμενο άρθροΚέικ κρέμα με καρύδια και βανίλια