Αρνιόπιτα

Συστατικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:
300 γραμμάρια λευκό αλεύρι ψωμιού
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 x 8 γραμμάρια σακουλάκι ξηρής μαγιάς
2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
300 ml χλιαρό νερό
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
50 γραμμάρια ελαιολάδου
50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια γάλα
2 αυγα
½ κουταλάκι αλάτι
Ένα τσίμπημα από μοσχοκάρυδο
½ φλιτζάνι γραβιέρα τυρί
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένΗ
¼ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια από αρνί που έμεινε, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι πατάτες, ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι καλαμπόκι
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο,
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
¼ φλιτζάνι άνηθο
ΕΠΆΛΕΙΨΗ ΑΥΓΟΥ:
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά της σούπας γάλα

Οδηγίες

Προετοιμάστε τη ζύμη και αφήστε την να Φουσκώσει.
Κόψτε το κρέας σε πολύ μικρά κομμάτια, αφαιρώντας ορατό λίπος.
Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο κρέας.
Παρασκευάστε τη μπεσαμέλ και αφήστε την να κρυώσει.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει ημιδιαφανές.
Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να αρωματίσετε.
Προσθέστε το κρέας και τις πατάτες.
Προσθέστε το καλαμπόκι και ανακατέψτε.
Προσθέστε το κρασί και τα μπαχαρικά και μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε μέχρι να μην υπάρχει υγρό.
Τέλος προσθέστε τον άνηθο.

Αφήστε το στην άκρη για να κρυώσει και μετά αναμίξετε με τη μπεσαμέλ.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά και την κόβουμε σε έξι ίσα κομμάτια.
Ανοιξτε με την βέργα κάθε κομμάτι σε ένα στρογγυλό δίσκο. Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας σας και ανοίξτε μέχρι πάχους περίπου 2 cm.
Προσθέστε το 1/6 της γέμισης στο κέντρο.
Αναδιπλώστε τις 2 απέναντι πλευρές του κάθε δίσκου προς τα μέσα, αλλά μην καλύπτετε πλήρως τη γέμιση.
Στη συνέχεια, διπλώστε τις υπόλοιπες απέναντι πλευρές με τον ίδιο τρόπο.
Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να πιέσετε κάτω στις γωνίες για να σφραγίσει το γέμισμα.
Καλύψτε με μια χαρτοπετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν ξανά.


Βάλτε τον κρόκο αυγού με το γάλα και βουρτσίστε τις πίτες .


Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C και ψήνετε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να παρουν ωραίο χρώμα από πάνω.
Σερβίρετε με κάποια σαλάτα ως κύριο πιάτο.

ΠΗΓΗ: kopiaste.org

Προηγούμενο άρθροΗ Πατσαβουρόπιτα (ή πίτα της τεμπέλας )
Επόμενο άρθροΠιλάφι Λαχανικών