Γίγαντες πλακί

Χρειαζόμαστε

500γρ γιγαντες ,
1 κγ κόκκους πιπερι ,
3 καροτα σε ροδελες ,
3 σελερι ,
3 πιπεριες Φλωρίνης κομμενες σε λεπτες λωρίδες,
μπόλικο μαϊντανό χοντροκομμενο ,
4 κλωνάρια φρεσκο θυμαρι,
λιγο ελαιόλαδο,

Για την σαλτσα ντομάτας
4 κσ ελαιόλαδο,
1 σκελιδα σκορδου ψιλοκομμένη ,
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα ,
λιγο μαϊντανό,
ριγανη ,
μπουκοβο ,
1 κσ πελτέ ντομάτας ,
λιγη ζαχαρη,
ζωμο λαχανικών,
αλάτι και πιπέρι !

Εκτέλεση

Βάζετε τους γίγαντες σε μπολ με άφθονο νερό, να μουλιάσουν για 24 ώρες. Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, το αλάτι, τους κόκκους πιπεριού και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή έως ότου έχουν σχεδόν μαγειρευτεί. Δεν πρέπει να παραβράσουν διότι θα μαγειρευτούν και στο φούρνο (κρατήστε το ζωμό)

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας:
Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το μπούκοβο, τον πελτέ, τη σάλτσα τομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε.

Σε πυρέξ ή ταψί βάζουμε τα φασόλια, τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη σάλτσα και το ζωμό που κρατήσαμε από το βράσιμο. Ανακατεύουμε και τα βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε αρχικά για 30-35 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, κατεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε μέχρι να μελώσει η σάλτσα, περίπου μισή ώρα ακόμα.
Βγάζουμε τους γίγαντες από το φούρνο, τους αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και ραντίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.

Καλή όρεξη!

ΠΗΓΗ: Fotini Bahatouri 

Προηγούμενο άρθροΤραβηχτές Μάνης
Επόμενο άρθροΠολίτικο Γλυκό Βυζαντινό Ραβάνι