Μανιτάρια με κιμά ξαπλώμενα σε στρωμα πουρε και μπεσαμελ

Αυτό το πιάτο είναι μια γαστριμαργική πανδαισία, συνδυάζοντας τρία αγαπημένα υλικά: μανιτάρια, κιμά και πατάτες. Τα μανιτάρια προσφέρουν μια γήινη γεύση, ο κιμάς μια πλούσια νοστιμιά και οι πατάτες μια χορταστική βάση.

Αρώματα και υφές:

  • Σοταρισμένα μανιτάρια: Ψιλοκομμένα μανιτάρια σοταρισμένα σε βούτυρο ή ελαιόλαδο, απολαμβάνουν μια βελούδινη υφή και αναδίδουν αρώματα που ξυπνούν την όρεξη.
  • Ζουμερός κιμάς: Χοιρινός, μοσχαρίδιος ή ακόμα και γαλοπούλας, ο κιμάς τσιγαρίζεται με κρεμμύδι και σκόρδο, απελευθερώνοντας πλούσιες γεύσεις.
  • Πατάτες: Ψημένες, πουρέ ή τηγανιτές, οι πατάτες προσφέρουν μια χορταστική βάση και αγκαλιάζουν τα υπόλοιπα υλικά.

Ποικιλία και δημιουργικότητα:

  • Προσθέστε μπαχαρικά: Ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα ή ακόμα και καυτερή πιπεριά μπορούν να απογειώσουν τη γεύση.
  • Ενσωματώστε λαχανικά: Πιπεριές, καρότα, κρεμμύδια ή σέλινο προσθέτουν χρώμα, θρεπτικά συστατικά και γευστική ποικιλία.
  • Δοκιμάστε διαφορετικές σάλτσες: Ντομάτα, κρασί ή ακόμα και κρέμα γάλακτος μπορούν να δημιουργήσουν μια πλούσια σάλτσα που θα αγκαλιάσει το πιάτο.

Είτε ψάχνετε για ένα χορταστικό οικογενειακό γεύμα, είτε για μια εντυπωσιακή δημιουργία, τα μανιτάρια με κιμά και πατάτες είναι μια εύκολη και γευστική επιλογή που θα σας ενθουσιάσει!

Υλικά

Για τον πουρέ
2 κιλά πατάτες
3. κ.σ. βούτυρο
250 ml γάλα
300 γραμ. τυρί ρεγγάτο τριμμένο (ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί της επιλογής μας)
5 κ.σ. φρέσκο σχοινόπρασσο ψιλοκομμένο (ή 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα)
αλάτι (ελάχιστο), πιπέρι

Για την γέμιση
400 γρ. κιμά
1-2 πράσα 
2 κρεμμυδια ξερά ψιλοκομμένα
250 γρ. φρέσκα μανιτάρια
1 καρότο τριμμένο (δεν ειχα αυτη την φορά)
1/2 ποτήρι του νερού κρασί

Σπιτική Μπεσαμέλ
8 κουταλιές της σούπας βούτυρο
8 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1 ποτήρι φρέσκο γάλα
1 αυγό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν πολύ μαλακές, σχεδόν να διαλύονται. Τις αποσύρουμε από τη φωτιά, τις σουρώνουμε και τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα που έβραζαν (όχι στη φωτιά πλεον), και τις λιώνουμε με την πρέσα του πουρέ ή με ένα πιρούνι (μπορείτε να τις λιώσετε όσο θέλετε, εμένα μου αρέσει να έχει και κάποια κομματάκια πατάτας). Προσθέτουμε το βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστές οι πατάτες και το ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και το τυρί, σιγά-σιγά, μέχρι να έχει αποκτήσει ο πουρές μας την υφή που θέλουμε (οι ποσότητες που έχω δώσει είναι ενδεικτικές, προσαρμόζετε ανάλογα με τα γούστο σας) Αδειάζουμε τον πουρέ σε ένα ταψί και τον απλώνουμε και αφήνουμε στην άκρη

Για την γέμιση
Τσιγαρίζω στο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα πράσα με τα κρεμμύδια, να μαλακώσουν.
Ρίχνω τον κιμά και ανακατεύω, προσέχοντας να μην σβολιάσει. Προσθέτω και τα μανιτάρια με το καρότο. Σβήνω με το κρασί και περιμένω λίγο για να εξατμιστεί.

Για την μπεσαμελ
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε να το ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει το μείγμα μας
Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε συνεχώς να ανακατεύουμε για να μην πιάσει το γάλα στην κατσαρόλα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
Χτυπάμε ένα αυγό πρώτα λίγο για να σπάσει και το προσθέτουμε στο μείγμα το οποίο έχει δέσει και συνεχίζουμε το ανακάτεμα λίγο ακόμα σε χαμηλή φωτιά.
Η μπεσαμέλ μας είναι έτοιμη.

Συναρμολόγηση
Απλώνουμε την γέμιση πάνω από τον πουρε

απο πάνω την μπεσαμέλ και τέλος, ρίχνουμε το τυρί 70 γρ. τριμμένη γραβιέρα στην επιφάνεια του και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου. Ψήνουμε μέχρι να πάρει καλό χρώμα η μπεσαμέλ.
Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Aneliya Pandurska

Προηγούμενο άρθροΤεμπέλικη πίτα…μπορείτε να την κάνετε και για πρωινό
Επόμενο άρθροΨωμάκια με τραγανή κρούστα