Εκμεκ καταΐφι !!

Το εκμέκ καταΐφι, ένα γλυκό με πλούσια ιστορία και αξεπέραστη γεύση, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά της ελληνικής κουζίνας. Η τραγανή κρούστα από καταΐφι, η βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής και το σιρόπι που απορροφάται ιδανικά, συνθέτουν ένα γλυκό αριστούργημα που ξυπνάει όλες τις αισθήσεις.

Η απαράμιλλη γοητεία του εκμέκ καταΐφι:

  • Κριτσανιστό καταΐφι: Χρυσαφένιο και τραγανό, το καταΐφι αγκαλιάζει την κρέμα, προσφέροντας μια αξεπέραστη υφή σε κάθε μπουκιά.
  • Πλούσια κρέμα: Η βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής, με την απαλή γεύση βανίλιας, αποτελεί την τέλεια βάση για το σιρόπι και δένει αρμονικά με το καταΐφι.
  • Αρωματικό σιρόπι: Το σιρόπι, αρωματισμένο με λεμόνι και κανέλα, αγκαλιάζει το γλυκό και προσθέτει την απαραίτητη γλυκιά πινελιά, χωρίς να γίνεται λιγωτικό.

Εκμέκ καταΐφι: Πέρα από την κλασική συνταγή:

  • Ποικιλία γεύσεων: Εκτός από την κλασική εκδοχή με κρέμα ζαχαροπλαστικής, το εκμέκ καταΐφι μπορεί να εμπλουτιστεί με διάφορες γεύσεις, όπως σοκολάτα, φράουλα ή καρύδα.
  • Παρουσίαση: Το γλυκό μπορεί να σερβιριστεί σκέτο ή με μια δόση γιαούρτι ή παγωτό, προσθέτοντας μια δροσιστική πινελιά.

Εκμέκ καταΐφι: Μια γλυκιά απόλαυση για κάθε περίσταση

Υλικά

300γρ. καταιφι
125γρ (ισως και λιγο παραπανω) βουτυρο Κερκυρας
100γρ. αμυγδαλα καθαρισμενα και χοντροκομμενα
Σιροπι:
4 κουπες ζαχαρη
2 κουπες νερο
2 βανιλιες
1 στικ κανελας
λιγες σταγονες χυμο λεμονιου
Κρεμα:(η συνταγη για την κρεμα ειναι της Σοφης Τσιωπου)
1 1/2 κιλο γαλα
1 κουτι ανθος αραβοσιτου βανιλια για ζεστη κρεμα (160γρ)
1 κ.σ κορν φλαουρ γεματη
2 βανιλιες
125γρ. βουτυρο
200γρ. ζαχαρη αχνη
1 κροκο αυγου
Θα χρειαστουμε επισης 1 κουτι σαντιγι VEGETAL CREAM
2 βανιλιες

Εκτέλεση:

Σ ένα μπολάκι ρίχνω την άχνη και το βούτυρο και ανακατεύω μ ένα σύρμα.Προσθέτω τον κρόκο και τις βανίλιες και το αφήνω στην άκρη.Σε κατσαρόλα ρίχνω το γάλα και το άνθος αραβοσίτου και το κορν φλάουρ και ανακατεύω να λιώσει καλά. Επειτα ανάβω τη φωτιά και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.Προσθέτω το μίγμα του κρόκου ανακατευω καλά και την αδειάζω σ’ένα μπολ.Την σκεπάζω με μεμβράνη να εφάπτεται πάνω για να μη πιάσει πέτσα και την αφήνω να κρυώσει.

Σε ενα ταψάκι 30*37 απλώνω το καταίφι και πασπαλίζω με τα αμυγδαλα.
Περιχύνω με το λιωμένο βούτυρο και ψήνω στους 160 με αέρα για 35 λεπτά περίπου να ροδοκοκκινήσει το φύλλο.
Σε κατσαρολάκι βράζω όλα τα υλικά για το σιρόπι 2-3 λεπτά και ριχνω στο τέλος τη βανίλια.
Σιροπιάζω με το καυτό σιρόπι το καυτό φύλλο. Απλώνω πάνω από το σιροπιασμένο φύλλο (ας είναι ζεστό) την κρέμα. Χτυπαμε στο μιξερ τη σαντιγι να αφρατεψει και προσθετουμε τις βανιλιες. Απλωνουμε τη σαντιγι πανω απο την κρεμα και διακοσμουμε οπως θελουμε. εγω πασπαλισα με αμυγδαλο φιλε.

Nikoleta KarageorgouΟι Προκομμένες/οι – Συνταγές

Προηγούμενο άρθροΕίναι Υπέροχη Είναι Απλή…Είναι μελαχρινή με κρέμα!!
Επόμενο άρθροΠάστα ταψιού Σοκολατίνα