Ζαμπονοτυρόπιτα με φανταστικη τυρένια κρέμα

Τι θα χρειαστείτε

2 φύλλα κουρού ή σφολιάτας
500 γρ. τυριά τριμμένα που λιώνουν π.χ. γκούντα, κασέρι, ρεγκάτο, ένταμ
400 γρ. ζαμπόν σε φέτες
500 γρ. γάλα φρέσκο
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
Πιπέρι
Κρόκος αυγού για το άλειμμα
Ζαμπονοτυρόπιτα με θεϊκή τυρένια κρέμα

Εκτέλεση συνταγής

Ξεκινάμε με τη τυρένια κρέμα. Η βάση είναι μια σφιχτή μπεσαμέλ, δεν είναι η μπεσαμέλ του παστίτσιου ή του μουσακά. Θέλουμε μια ωραία τυρένια κρέμα που θα είναι στη σωστή ποσότητα στην κάθε μπουκιά μας, άρα μια όχι μεγάλη δόση. Ένα λεπτό στρώμα που θα κάνει τη μπουκιά μας απολαυστική.
Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο ανακατεύοντας διαρκώς. Μόλις αρχίσει να πήζει και να “σκάει” η κρέμα μπεσαμέλ σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι.

Προσθέτουμε σταδιακά τα τυριά ανακατεύοντας με κουτάλα. Τέλος ρίχνουμε και το πιπέρι.
Στρώνουμε σε αντικολλητικό ταψί το πρώτο φύλλο ζύμης κουρού ή σφολιάτας.
Στρώνουμε πάνω τις φέτες ζαμπόν να το καλύψουμε.
Ρίχνουμε την τυρένια κρέμα και την απλώνουμε να πάει μέχρι τις άκρες.
Καλύπτουμε την κρέμα με φέτες ζαμπόν.
Βάζουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας να καλύψουμε την πίτα.

Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα για να την κλείσουμε.
Αν χρησιμοποιήσαμε κουρού ζύμη χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια με μαχαίρι. Αν χρησιμοποιήσαμε σφολιάτα, τρυπάμε με πιρούνι.
Χτυπάμε τον κρόκο με λίγες σταγόνες νερό. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με πινέλο.
Ψήνουμε στους 180°C περίπου 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Την αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει για να μπορούμε να την κόψουμε και σερβίρουμε.

Τρώγεται ευχάριστα ζεστή και κρύα.

Καλή όρεξη!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες!
Δοκιμάστε μαζί μας αυτή την συνταγή ακόμη

Ζαμπονοτυρόπιτα Φόρμας

Ζαμπονοτυρόπιτα

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
300 γρ. κασέρι σε κύβους
300 γρ. Ζαμπον σε κύβους
1 πακ βούτυρο λιωμένο
1 κούπα γάλα
4 αυγά

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε σε ένα πιάτο τους κύβους ζαμπόν και κασέρι
Βουτυρώνουμε μια φόρμα με στρογγυλό χωνί στην μέση καλά. Ξεκινάμε και στρώνουμε
το πρώτο φύλλο κόβοντας το πρώτα στην μέση, και το στρώνουμε γύρω από το στρογγυλό χωνί και βουτυρώνουμε ραντίζοντας με ένα κουτάλι.


Κάνουμε το ίδιο και με ένα δευτερο φύλλο για απο κάτω και βουτυρώνω.
Απλώνουμε 2-3 κσ τυροζαμπόν και συνεχίζω με το επόμενο φύλλο βουτυρώνω και μετα
γέμιση τυροζαμπον.


Συνεχίζω το ίδιο για άλλες 10 φορές(1-2 φορές βάλτε γέμιση αν δύο φύλλα για να σας
φτάσει) και τέλος στο 7-8-9-10 φύλλο μόνο βούτυρο.

———————————————————–

Σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός.
Ρίχνουμε πιπέρι τριμμένο αλάτι και το γάλα και χτυπάμε.
Περιχύνουμε την πίτα με το μείγμα και την αφήνουμε ρουφήξει 5-6 λεπτά


Βάζουμε την πίτα σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου

Βγάζουμε από το φούρνο και την γυρίζουμε ανάποδα σε μια πιατέλα και έτοιμη.

Καλη Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΜοσχάρι στιφάδο…με μια φανταστική σάλτσα
Επόμενο άρθροΚυδώνι γλυκό του κουταλιού…