Γαλατόπιτα

Δείτε Επίσης: Η Λευκαδίτικη Γαλατόπιτα | Η Γαλατόπιτα της Τυρινής

Υλικά

8-9 φύλλα κρούστας
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, συν επιπλέον για πασπάλισμα
για την κρέμα:
3 φλιτζάνια (750 ml) πλήρους γάλακτος
6 μεγάλα αυγά
1 γενναιόδωρη κούπα ψιλή άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα + κανέλα
προθερμασμένος φούρνος 180C

Εκτέλεση

Βουρτσίστε το εσωτερικό ενός στρογγυλού ταψιού 35εκ με βούτυρο. Βγάλτε ένα φύλλο και τοποθετήστε την στην επιφάνεια εργασίας σας με την μακριά άκρη προς το μέρος σας και ραντίστε με λιωμένο βούτυρο.
Σουρώστε χαλαρά πιέζοντας τα κοντά άκρα το ένα προς το άλλο με τα χέρια σας για να δημιουργήσετε ένα ακορντεον και, στη συνέχεια, τοποθετήστε το στο κέντρο του λαδωμένου ταψιού σαν σπειρα.
Ανακατέψτε τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Βουρτσίστε από πάνω με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε το φιλό με κανέλα. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Εν τω μεταξύ, κάνε την κρέμα,
Βάζω το γάλα σε μια κατσαρόλα και το φέρεται ακριβώς κάτω από το σημείο βρασμού.
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να κρεμώσει.
Ρίξτε αργά με το κουτάλι το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών ενώ χτυπάτε έντονα.
Ρίξτε ομοιόμορφα το μείγμα κρέμας πάνω από το σουρωμένο φύλο, επιστρέψτε στο φούρνο και ψήστε για άλλα 25-30 λεπτά (ή έως ότου η κρέμα να έχει σφίξει. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για πέντε λεπτά.
Πασπαλίστε με την ζάχαρη άχνη και λίγο επιπλέον κανέλα.

Δείτε Επίσης: Η Λευκαδίτικη Γαλατόπιτα | Η Γαλατόπιτα της Τυρινής

ΠΗΓΗ: Dora JoannouGreek Recipe Exchange Group

Προηγούμενο άρθροΤο Ελληνικό Στιφάδο
Επόμενο άρθροΓλυκό Ψυγείου με άσπρη και μαύρη κρέμα…είναι αφρός