Φασολάδα από τα Άγραφα

Λέμε, όχι άδικα, ότι η φασολάδα είναι το εθνικό μας φαγητό. Έχουμε όμως στο μυαλό μας, κατά τη γνώμη μου, τη λάθος φασολάδα. Η κόκκινη φασολάδα, εκείνη που φτιάχνεται από τα μπαρμπούνια, είναι κλάσεις ανώτερη σε γευστικό όγκο, σε υφή, σε αρώματα από την άσπρη! Γνώμη μου πάντα.

Θα χρειαστείς

500γρ ξερά φασόλια παρδαλά
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ώριμες ντομάτες για φαγητό τριμμένες στον τρίφτη
1 κουταλιά πελτέ
1 καρότο σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 φύλλα δάφνης
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλιά πάπρικα καπνιστή
αλάτι, μπούκοβο
λάδι

Εκτέλεση

Βάλτε στην κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι και το καρότο (σε ροδέλες) και ανακατέψτε απαλά. Προσθέστε τη ζάχαρη και αφήστε να καραμελώσει το σύνολο για εφτά με δέκα λεπτά.

Προσθέστε τα φασόλια (που έχετε μουσκέψει) και τσιγαρίστε τα κι αυτά για πέντε λεπτά.

Βάλτε τον πελτέ και “κάψτε” τον πιέζοντας στον πάτο της κατσαρόλας και ανακατεύοντας μετά.

Προσθέστε το σκόρδο, τη δάφνη, την πάπρικα, τις ντομάτες και μισό λίτρο βραστό νερό. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για μια περίπου ώρα. Ελέγχετε τακτικά, ανακατεύοντας, αν χρειάζεται να συμπληρώσετε νερό.

Δέκα λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, ρίχνετε το αλάτι, το μπούκοβο, τα μυρωδικά. Βράζετε μέχρι να χυλώσει το φαγάκι, διορθώνετε τη γεύση.

Σερβίρεται με ένα κρεμμύδι στουμπηχτό και λίγο αλάτι δίπλα στο πιάτο. Συνοδεύεται με ένα ποτήρι μαύρο κρασί

Ευχαριστούμε την Η κουζίνα των Αγράφων

 

Προηγούμενο άρθροKόκορας κρασάτος με Τραχανά….από την Πορτή Καρδίτσας
Επόμενο άρθροΤα Μουστουκούλουρα της Λίτσας.