Η Ελληνική Παραδοσιακή Ρεβυθάδα

Η ρεβυθάδα, όντας ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αποτελεί μια γαστρονομική πανδαισία γεμάτη νοστιμιά, θρεπτικά συστατικά και ιστορία.

Πλούσια γεύση: Η ρεβυθάδα μαγνητίζει τον ουρανίσκο με την πλούσια γεύση της. Τα ρεβίθια, σιγοβρασμένα σε ζωμό λαχανικών ή κρέατος, αποκτούν βελούδινη υφή και μοναδική γεύση, ενώ η προσθήκη μπαχαρικών και μυρωδικών, όπως δάφνη, ρίγανη και πιπέρι, απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα.

Θρεπτικότητα: Η ρεβυθάδα, πέραν από νόστιμη, είναι και ιδιαίτερα θρεπτική. Πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες, αποτελεί ένα χορταστικό και υγιεινό γεύμα, κατάλληλο για vegetarians και vegans.

Ποικιλία: Η ρεβυθάδα δεν είναι ένα μονοδιάστατο πιάτο. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές, με κάθε περιοχή της Ελλάδας να προσθέτει τη δική της πινελιά. Κάποιοι προσθέτουν καρότα, σέλινο ή πράσο, ενώ άλλοι προτιμούν να την εμπλουτίσουν με ντομάτα ή πελτέ.

Συμπέρασμα: Η ρεβυθάδα, με την πλούσια γεύση, την θρεπτικότητα, την ιστορικότητα και την ποικιλία της, αποτελεί ένα μοναδικό πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε. Είτε την απολαύσετε σε ένα παραδοσιακό ταβερνάκι, είτε την μαγειρέψετε στο σπίτι, η ρεβυθάδα θα σας χαρίσει μια γαστρονομική εμπειρία γεμάτη Ελλάδα!

Συστατικά

1½ φλιτζάνι (300 g) αποξηραμένα ρεβίθια (κατά προτίμηση αποφλοιωμένα)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 λεμόνια (ο χυμός) *
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, αποξηραμένη
1 κουταλιά αλεύρι (προαιρετικά)
⅓ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Οδηγίες

Ξεπλύνετε καλά τα ρεβύθια. Αφήστε τα μια νύχτα σε ένα μπολ με άφθονο νερό της βρύσης,
ιδανικά 12-14 ώρες. Στραγγίζετε τα ρεβίθια και ξεπλύνετε καλά με το χέρι σας για να αφαιρέσετε το
φλοιό (εάν υπάρχει).
Τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα και βράστε για 2-3 λεπτά. Στραγγίζετε και ξεπλύνετε καλά κάτω από το νερό της βρύσης. Αφαιρέστε τα τελευταία υπολείμματα και καθαρίστε την κατσαρόλα.
Στην ίδια καθαρισμένη κατσαρόλα πάνω από μέτρια υψηλή θερμότητα προσθέστε τα ρεβίθια και το νερό αρκετά για να τα καλύψετε, 4 εκατοστά πάνω κάτω από τα ρεβύθια. Προσθέστε το κρεμμύδι, την ρίγανη, την δάφνη.
Μόλις πάρει βράση αμέσως χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε σε μεσαία χαμηλή φωτιά μέχρι να
γίνουν τρυφερά. Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το προϊόν. Τα νωπά ξηρά ρεβίθια διαρκούν περισσότερο από 1 ώρα. Εάν χρειάζεται, προσθέστε περισσότερο νερό.

Πήξτε τα χωρίς αλευρι

Όταν τα ρεβίθια είναι αρκετά μαλακά, προσθέστε το αλάτι. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων προσθέστε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, μια κουτάλα από μαγειρεμένα ρεβίθια και χτυπήστε. Προσθέστε λίγο ζωμό ρεβυθιών αν είναι πάρα πολύ παχύ. Ρίχνουμε αργά το μείγμα στο δοχείο. Ανακατεύετε ήπια για 2-3 λεπτά έως ότου η σούπα πήξει εκεί που σας αρέσει. Αλατίστε . Αφήστε το να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί το μίγμα λεμονιού-ελαιόλαδου-ρεβύθια.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και σερβίρετε ζεστά

Πήξτε με αλεύρι

Λίγα λεπτά πριν μαγείρευτούν τα ρεβυθια προσθέστε το αλάτι. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το χυμό
λεμονιού και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέστε σταδιακά κάποιο ζωμό ρεβυθιών και ανακατέψτε ξανά. Ρίχνουμε αργά το μίγμα στο δοχείο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε ήπια  για 2-3 λεπτά έως ότου η σούπα πήξει εκεί που σας αρέσει. Αλατίστε. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλήφωτιά μερικά ακόμη λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί το μίγμα αλευριού-ρεβίθι.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και σερβίρετε ζεστά
Αν σας αρέσει ραντίστε με λίγο περισσότερο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού πάνω από το πιάτο σας.

Σημειώσεις
* Εάν η γεύση λεμονιών δεν είναι η αγαπημένη σας γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το χυμό από 1 λεμόνι και στη συνέχεια να προσθέσετε λίγο περισσότερο στο πιάτο σας. Αυτός είναι ένας ασφαλέστερος τρόπος για να δοκιμάσετε για την πρώτη φορά που τα μαγειρεύετε.

ΠΗΓΗ: 30daysofgreekfood.com

Προηγούμενο άρθροΤυρόπιτα στο τηγάνι (για κάθε εργαζόμενη γυναίκα)
Επόμενο άρθροΚαταπληκτικο Κέικ με μεταξένια κρέμα