ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

 

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, χωρισμένο (1/4 για το τηγάνισμα και 3/4 για το βούρτσισμα)
780 γραμμάρια τριμμένη κίτρινη κολοκύθα
600 γραμμάρια φρέσκο ​​σπανάκι, βρασμένα και στιμενα από νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ½ φλιτζάνια ψιλοκομμένα βότανα (άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια, καφκαλίθρες,
μυρόνια ή προσθέστε περισσότερο άνηθο, μαϊντανό και άλλα βότανα)
4 μεγάλα αυγά
300 γραμμάρια τριμμένη φέτα
1 κουταλάκι αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
6 φύλλα για πίτα (χωριάτικα)
50 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα.

ΟΔΗΓΙΕΣ
Τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκυθάκια.
Βράστε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί και να μαλακώσει. Στραγγίστε το και αφήστε το
να κρυώσει.
Στύψτε να φύγει όλο το νερό και κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει ημιδιαφανές. Προσθέστε την τριμμένη κολοκύθα, σκεπάστε με το καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστεί το νερό.

 

Προσθέστε το σπανάκι στο τηγάνι, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για ένα λεπτό.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε την μέχρι να κρυώσει.
Προσθέστε τα βότανα, τη φέτα, τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε
καλά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200o C.
Βουρτσίστε ένα μεγάλο ταψί 40 x 35 cm, με ελαιόλαδο.
Προσθέστε το πρώτο φύλλο φύλλου, το οποίο καλύπτει τις πλευρές του ταψιού.
Βουρτσίστε το με ελαιόλαδο. Συνεχίστε με το 2ο, 3ο και 4ο φύλλο, βουρτσίζοντας
τα με ελαιόλαδο.


Προσθέστε τη γέμιση για να καλύψετε ολόκληρη την επιφάνεια και απλώστε την με
ένα κουτάλι. Τρίψτε το τυρί από πάνω.
Διπλώστε το φύλλο πάνω από το γέμισμα και βουρτσίστε τα με ελαιόλαδο.
Προσθέστε το 5ο φύλλο και βουρτσίστε το με ελαιόλαδο.
Πιέστε τις άκρες του φύλλου με τη βούρτσα για να μπει μέσα στο ταψί.
Προσθέστε το τελευταίο φύλλο και πάλι βουρτσίστε με ελαιόλαδο, πιέζοντας
τις άκρες μέσα στην πίτα.
Χαράξτε την πίτα με ένα αιχμηρό μαχαίρι.
Κατεβάστε το φούρνο στους 180 ° C και ψήστε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να
ροδίσει από πάνω. Κόψτε το σε κομμάτια και σερβίρετε.
Απολαύστε ως κύριο πιάτο με σαλάτα ή σαν πιάτο ή σνακ.

ΠΗΓΗ: www.kopiaste.org

Προηγούμενο άρθροΒανίλια σε φύλλο σφολιάτας….υπέροχο γλυκό
Επόμενο άρθροΧαλβάς Σιμιγδαλένιος με Καρύδια και Σταφίδες