Πατσαβουρόπιτα

Συστατικά

Για την γέμιση
1 πακέτο φύλλα για πίτα (12 φύλλα)
2 αυγά
250 γρ τυρί φέτα
250 γραμμάρια τυρί κότατζ (αυτή είναι δικιά μου προσθήκη)
Ανηθο ψιλοκομένο

Για την επικάλυψη
250 ml γάλα
3 αυγά
200 ml ανθρακούχο μεταλλικό νερό
100 γρ βούτυρο. 80% λιπαρά
αλάτι
μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Πώς να ετοιμάσετε τη γέμιση
Είναι μια εξαιρετικά απλή πίτα και είναι έτοιμη πολύ γρήγορα.
Αρχικά ανακατεύουμε τα υλικά για τη γέμιση. Τρίβουμε το τυρί, χτυπάμε 2 αυγά με μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε τα πάντα με το τυρί κότατζ. Ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα, αλατίζουμε περισσότερο ή λιγότερο. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λίγο μαύρο πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο πράσινο άνηθο.
Δεν μας αρέσει ο άνηθος αλλά αν σας αρέσει να τον βάλετε και αφήνω στην άκρη

Ετοιμάζω την επικάλυψη της τυρόπιτα
Για την επικάλυψη χτυπάμε πρώτα 3 αβγά με λίγο αλάτι και μετά προσθέτουμε το γάλα, το μεταλλικό νερό (αυτό έχει ιδιαίτερο ρόλο, τα αέρια βοηθούν να γινει πιο αερινη η πίτα) και το λιωμένο βούτυρο (ζεστό, όχι καυτό).

Προθερμάνω τον φούρνο στους 170 ° C για τη λειτουργία πάνω κάτω και αερισμό και μετά έβαλα το ταψί στο φούρνο
για 40 λεπτά. Αυτή είναι η σωστή θερμοκρασία για να ψήσετε αυτή την πίτα.
Ψήνετε την πίτα όμορφα και σιγά σιγά, θα φουσκώσουν τα φύλλα και θα ψηθεί και η γέμιση. Από πάνω δημιουργείται μια τέλεια κοκκινωπή κρούστα.

Πώς να ετοιμάσω την επικάλυψη
Για την επικάλυψη χτυπάμε πρώτα 3 αβγά με λίγο αλάτι και μετά προσθέτουμε το γάλα, το μεταλλικό νερό (αυτό έχει ιδιαίτερο ρόλο, τα αέρια βοηθούν να αεριστεί περισσότερο η πίτα) και το λιωμένο βούτυρο (ζεστό, όχι καυτό).

Για το στυσιμο της πίτας
Σε κάθε φύλλο πίτας στρώνουμε μια καλή κουταλιά γέμιση.
Αυτή τη γέμιση την απλώνουμε ακανόνιστα στα φύλλα. Στη συνέχεια διπλώνουμε (πλισε) τα φύλλα και τοποθετούμε στο ταψί. Χρησιμοποίησα χαρτί ψησίματος αλλά μπορείτε να αλείψετε το ταψί με βούτυρο ή λίγο λάδι αν θέλετε. Χρησιμοποίησα 12 φύλλα πίτας σε ταψί 30 × 28 εκ.

Αφού τακτοποιώ τα φύλλα στο ταψί, περιχύνω με την επικάλυψη (κρέμα) αυγών με λιωμένο βούτυρο και γάλα. Φαίνεται υπέροχη… και πολλά υποσχόμενη!

Προθερμάνω τον φούρνο στους 170 ° C για τη λειτουργία πάνω κάτω και αερα (μέσο στάδιο για φούρνους αερίου) και μετά έβαλα το ταψί στο φούρνο για 40 λεπτά.
Αυτή είναι η σωστή θερμοκρασία για να ψήσετε αυτή την πίτα. Ψήνετε την πίτα όμορφα και σιγά σιγά, θα φουσκώσουν τα φύλλα και θα ψηθεί και η γέμιση. Από πάνω δημιουργείται μια τέλεια κοκκινωπή κρούστα.

Καλή Επιτυχία

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες!
Δοκιμάστε μαζί μας αυτή την συνταγή ακόμη

 

Σιροπιαστή Πατσαβουρόπιτα

σιροπιαστή πατσαβουρόπιτα

Η σιροπιαστή πατσαβουρόπιτα είναι ένα γλυκό που δεν μπορείς να αντισταθείς στην ελκυστική του εμφάνιση και την εξωτική του γεύση. Απολαύστε το! 🍰😋

Στο τέλος της συνταγής υπάρχει και το βίντεο απο το konstantinas kitchen

Υλικά

για το σιρόπι:
750ml νερό
500γρ. ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας

για την πίτα:
450 γρ. φύλλο κρούστας
250 ml σπορέλαιο
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4 αυγά μεσαία
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (10γρ.)
2 βανιλίνες

Εκτέλεση

Σε ένα ταψί απλώνουμε το φύλλο κρούστας μέχρι να στεγνώσει καλά για πιο γρήγορα αν θέλουμε το βάζουμε στο φούρνο
50 βαθμούς αέρα μέχρι να ξεραθεί
Στη συνέχεια σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 750 ml νερό ζάχαρη 1 ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα από το λεμόνι, βράζουμε
για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά
Οταν το φύλλο μας έχει στεγνώσει καλά και ξεραθεί το σπάμε σε μικρά κομμάτια
Μετά σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 200 γραμμάρια ζάχαρη τέσσερα αυγά μεσαία και τα χτυπάμε καλά

Προσθέτουμε το σπορέλαιο μέσα στα αυγά το γιαούρτι στραγγιστό baking powder και 2 βανίλιες και ανακατεύουμε πολύ καλά
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το θρυμματισμένο φύλλο κρούστας ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να βραχούν όλα τα κομμάτια και αφήνουμε
στην άκρη για 10-15 λεπτά για να μουλιάσουν καλά

Λαδώνουμε με σπορέλαιο ένα ταψί μεσαίου μεγέθους αδειάζουμε μέσα το μείγμα και στρώνουμε καλά ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για 40 με 45 λεπτά
Αμέσως μόλις βγάλουμε το καυτό γλυκό από το φούρνο το χαράζουμε σε κομμάτια το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει καλά καυτό γλυκό κρύο σιρόπι

 

Προηγούμενο άρθροΨωμί γάλακτος….το πιο αφράτο ψωμάκι
Επόμενο άρθροΛαβράκι με ψητά λαχανικά