Κέικ αμυγδάλου χωρίς αλεύρι

Συστατικά

4 αυγά (μεγάλα), χωρισμένα σε 4 κρόκους αυγών και 4 ασπράδια αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου 
2 κουταλιές της σούπας ξυσμα λεμόνι
1/2 φλιτζάνι (100 g) λευκή ζάχαρη, χωρισμένη 1/4 φλιτζάνι (50 g) και 1/4 φλιτζάνι (50 g)
1 1/2 φλιτζάνι ελαφρώς  άλευρι αμυγδάλου
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/4 κουταλάκι του μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδι
1 πρέζα αλάτι
Ζάχαρη άχνη

Ειδικός εξοπλισμός:
Μία αποσπόμενη φόρμα 20-22 εκ 

Εκτέλεση

1 Προθερμάνετε το φούρνο, προετοιμάστε τη φόρμα: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175 ° C . Τοποθετήστε ένα χαρτι ψησίματος στο κάτω μέρος της φόρμας και βουτυρώστε  τις πλευρές της φόρμας.

Κρόκοι αυγών, ξύσμα λεμονιού, 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη: Σε ένα μεγάλο μπολ, κτυπήστε μαζί με ένα ξύλινο κουτάλι τους κρόκους αυγών, το ξύσμα λεμονιού και το 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.

 3 Ανακατέψτε το αλεύρι αμυγδάλου, το baking powder, το μοσχοκάρυδο, κτυπήστε το μείγμα του κρόκου αυγού: Σε ένα χωριστό κύπελλο, χτυπήστε μαζί το αλεύρι αμυγδάλου, το αλεσμένο κάρδαμο και τη σκόνη ψησίματος. Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρου στο μείγμα του κρόκου αυγού και χτυπάμε μέχρι να συνδυαστεί καλά. Το μείγμα πρέπει να μοιάζει με παχιά πάστα.

 4 Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σχηματίσουν μαλακές κορυφές: Με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε ένα καθαρό μπολ και καθαρό εξάρτημα χτυπήματος, χτυπάτε τα ασπράδια αυγών, ξεκινώντας από χαμηλή ταχύτητα και αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα.

Όταν αρχίζουν να σχηματίζονται φυσαλίδες, προσθέστε ένα τσίμπημα αλατιού και το κουταλάκι του γλυκού ξίδι (τόσο το αλάτι όσο και το ξύδι θα βοηθήσουν τα κτυπημένα λευκά αυγά να διατηρήσουν καλύτερη δομή, όπως και η ζάχαρη στο επόμενο βήμα).

 Καθώς τα ασπραδια αρχίζουν να αυξάνονται σε όγκο, ρίχνουμε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη, λίγο κάθε φορά, καθώς συνεχίζετε να χτυπάτε τα ασπραδια. Χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές.

5 Ανακατέψτε τα χτυπημένα αυγά με το μίγμα του αμυγδάλου(κιτρινο μείγμα): Ανακατέψτε το ένα τρίτο ή και το μισό από τα χτυπημένα ασπράδια αυγών στο μείγμα με το αλεύρι αμυγδάλου καο ανακατέψτε για  να το κάνετε ελαφρύτερο.

 Στη συνέχεια, ρίξτε απαλά τα υπόλοιπα χτυπημένα ασπράδια αυγού μέσα στο μείγμα, με μια μεγάλη κουταλιά κάθε φορά.

 6 Ψήνουμε : Βγάζουμε το τελικό μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και την τοποθετούμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 175 ° C για 30 λεπτά.

 Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Περάστε με ένα αιχμηρό μαχαίρι γύρω από τις άκρες του κέικ βοηθώντας το να ξεχωρίσει από τις πλευρές της φόρμα.

 

Απελευθερώστε όλες τις πλευρές της φόρμας καιμετακινήστε απαλά το κέικ σε μια πιατελα που χρησιμεύει για το κέικ. Πασπαλίστε με λίγο ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρετε.

Προηγούμενο άρθροΤο πιο δροσερό γλυκό για το καλοκαίρι 2020
Επόμενο άρθροΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑΟΥΡΤΟΓΛΥΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ !