Κέικ μελιού !

Αγαπημένο της οικογένειάς μου, το έκανα για περισσότερα από 14 χρόνια. Η συνταγή είναι πολύ παλιά,
από το σημειωματάριο της γιαγιάς. Ακόμη και στις συνταγές μου είναι γραμμένο ως “Κέικ μελιού της γιαγιάς Μάρα”. Είμαι ευγνώμων για αυτήν την υπέροχη συνταγή.

Υλικά για 2 κέικ

Για τα φύλλα:
3 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
50 γραμμάρια λιωμένου βουτύρου
3 γεμάτες κουταλιές μέλι
2 κουτ κακάο
2 κουτ μαγειρική σόδα

3 φλιτζάνια αλεύρι και λίγο παραπάνω

Για την κρέμα:
2,5 λίτρα φρέσκο ​​γάλα,
5 κρόκους αυγού,
2 φλιτζάνια και μισό ζάχαρη
8 πλήρεις κουταλιές αλεύρι ανά λίτρο γάλακτος ή και τις 20 κουταλιές της σούπας
400 g μαργαρίνης ή 250 γραμμάρια βουτύρου

Εκτέλεση

Για τα φύλλα
Ολα τα υλικά εκτός απο το αλεύρι ανακατεύονται και βράζονται σε μπεν μαρί για περίπου 10 λεπτά. Ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να αυξήσει τον όγκο του δύο ή τρεις φορές. Αφαιρέστε από τη φωτιά. Προσθέστε 3 φλιτζάνια αλεύρι και ζυμώστε τη ζύμη. Όταν ζυμώνετε, προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι. Χρησιμοποιώ περίπου 1 κιλό. Ζυμώστε.
Χωρίζεται σε 14 μπάλες. Η κάθε μία ανοιγετε πολύ λεπτό φύλλο σε μέγεθος 24 εκ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγαλύτερο ταψί.
Το φύλλο δεν θα αλλάξει μέγεθος. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για λίγα λεπτά, για να ροδίσει. Ψήνω για 5-6 λεπτά. Αλλά εξαρτάται επίσης από το φούρνο.

Κρέμα:
Ανά 1 λίτρο φρέσκου γάλακτος:
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
8 κουταλιές της σούπας αλεύρι

Χτύπησα τους κρόκους με το αλεύρι και ένα μικρό μέρος του γάλακτος. Στη συνέχεια το προσθέτω στο άλλο γάλα που είχα βάλει στη φωτιά με τη ζάχαρη . Βράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει.
Στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά. Στην αρχική συνταγή βάζω 400 g μαργαρίνης στην κρέμα αλλά έβαλα 250 γραμμάρια βούτυρο. Αφήστε να κρυώσει.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ – για αυτό το κέικ η κρέμα πρέπει να κρυώσει και τα φύλλα να είναι επίσης κρύα. Στη συνέχεια, τακτοποιήστε την τούρτα εναλλάξ φύλλο και κρέμα.
Τέλος πασπαλίζουμε με καρύδια. Αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον μία νύχτα.
Για δύο κέικ, χωρίστε τη ζύμη σε 14 ίσα κομμάτια . Ανοιξτε σ ένα ταψί 24 cm.
Μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Το φύλλο δεν θα μεγαλώσει. Για ένα κέικ χρησιμοποιήστε 7 φύλλα.
Για την κρέμα – περίπου ένα λίτρο και μισό λίτρο θα είναι αρκετό για ένα κέικ. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τα ψημένα φύλλα στον καταψύκτη όπως τα χρειάζεστε.

Συμβουλές:
Ψήνω όλους τα φύλλα σε ένα ταψί με το ίδιο χαρτί ψησίματος. Ανοιγω ένα ζυμαράκι και το βάζω να το ψήσω. Αρχίζω να ανοιγω το επόμενο. Όταν το πρώτο είναι έτοιμο, το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει. Βάζω το επόμενο και ούτω καθεξής. Το φύλλο είναι μαλακό στην αρχή. Καθώς κρυώνει, γίνεται σκληρό.

Απολαμβάνω!

Προηγούμενο άρθροΑπλή ιδέα για νόστιμο πρωινό χωρίς ψωμί
Επόμενο άρθροΠαρφέ παγωτό φράουλα με τέσσερα υλικά και χωρίς αυγά