Συστατικά:

Για τη ζύμη:
 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 100 ml ελληνικού ελαιολάδου

 20 ml ξύδι λευκό κρασί

 10 g ζάχαρη

 1 ½ κουταλάκι αλάτι

 210 ml νερού

 200 ml ελαιολάδου, για βούρτσισμα

 
Για το γέμισμα:
 3 κουταλιές ελαιόλαδο

 150 γρ. φέτα θρυματισμένη

 250 γραμμάρια τριμμένο κασσέρι

 200 γραμμάρια τριμμένο κεφαλοτύρι

2 αυγα

μια γενναιόδωρη ποσότητα φρεσκοτριμμένου πιπεριού

αλάτι

Εκτέλεση:

Για τα φύλλα:
Χτυπήστε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό για 5 λεπτά σε ένα μίξερ, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα αγκίστρο.
Εάν δεν έχετε μίξερ, ανακατέψτε με τα χέρια σας και ζυμώστε για 5 λεπτά.
Όταν η ζύμη ανοιγει ωραία και δεν κολλάει τις πλευρές του μπολ, τότε είναι έτοιμη.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Εάν δεν είναι, χτυπήστε για άλλα 5 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη, μεταφέρετε σε άλλο μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τη στην άκρη για να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

 Για τη γέμιση:

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε όλα τα συστατικά γέμισης. Ανακατέψτε και η γέμιση είναι έτοιμο!

Πώς να ανοίξετε τα φύλλα:
Προθερμάνετε τον φούρνο στον ανεμιστήρα 190 βαθ. C
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, μεταφέρετε σε ένα πάγκο και κοψτε την σε 6 ίσα μέρη.
Πασπαλίστε λίγο σιμιγδάλι ή αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια και αρχίστε να ρίξτε το πρώτο από τα 6 κομμάτια ζύμης. Θέλετε λοιπόν να γίνει όσο το δυνατόν λεπτότερο.
Εάν η ζύμη σας είναι πολύ κολλώδης, πασπαλίστε με λίγο περισσότερο σιμιγδάλι ή αλεύρι και συνεχίστε με ένα πλάστη να ανοιγετε το φύλλο.
Πάντοτε κυλήστε τον πλάστη προς το μέρος σας για να εξαπλωθεί όλο και περισσότερο η ζύμη.

Συνεχίστε και ανοίξτε τα κομμάτια της ζύμης με τον ίδιο τρόπο.
Βουρτσίστε ένα στρογγυλό ταψί ψησίματος των 30 cm με ελαιόλαδο.
Τοποθετήστε το πρώτο φύλλο από τα 6, για να καλύψετε το ταψί, επιτρέποντάς του να πέσει έξω απο το ταψί το φύλλο. Πασπαλίστε με ελαιόλαδο και επαναλάβετε με άλλα 2 , για να δημιουργήσετε την κάτω κρούστα.
Πασπαλήστε με ελαιόλαδο αλλά Μην το βουρτσίζετε το φύλλο έτσι ώστε να μην κολλούν μεταξύ τους και να μπορούν να δημιουργηθούν θύλακες αέρα μεταξύ τους. Αυτό κάνει την πίτα τραγανή!
Θα χρειαστείτε περίπου 200 ml ελαιολάδου για όλο το φύλλο.
Προσθέστε τη γέμιση, απλώνοντας την ομοιόμορφα σε όλη τη βάση του φύλλου. Πασπαλήστε με λίγο ελαιόλαδο.

Καλύψτε τη γέμιση με τα άλλα 3 φύλλα ζύμης, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία όπως και πριν. Γυρίστε τις άκρες πάνω με τα δάχτυλά σας και πιεστε να μπουνε γύρω από την πίτα σαν ένα στεφάνι.
Κάνε σχισμές με ένα κοφτερό μαχαίρι και πασπαλήστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ψήστε για 45-60 λεπτά, ή μέχρι να γίνει χρυσή και τραγανή. Όταν είναι έτοιμη, αφαιρέστε από το φούρνο και κόψτε σε κομμάτια.

Προηγούμενο άρθροΜπισκοτένια Σάντουιτς με Παγωτό Κεράσι
Επόμενο άρθροH Σάλτσα Φέτας για όλες τις Μεσογειακές Σαλάτες