Πηλιορείτικο κατσικάκι με πατάτες

Αυτό το πιάτο είναι μια πραγματική πανδαισία γεύσεων και υφών. Το κατσικάκι, μαγειρεμένο σιγά σιγά στο φούρνο, γίνεται λουκούμι και λιώνει στο στόμα, ενώ οι πατάτες, ψημένες μαζί με το κρέας, απορροφούν όλα τα υγρά και τα αρώματα, δημιουργώντας ένα πιάτο άκρως απολαυστικό.

Τι μου άρεσε:

  • Η γεύση: Το κατσικάκι ήταν τόσο τρυφερό και νόστιμο, γεμάτο με πλούσια αρώματα από τα μυρωδικά. Οι πατάτες ήταν τραγανές εξωτερικά και μαλακές εσωτερικά, με μια υπέροχη γεύση από το ζωμό του κρέατος.
  • Η υφή: Το κρέας ήταν λουκούμι, ενώ οι πατάτες είχαν την τέλεια ισορροπία τραγανότητας και μαλακότητας.
  • Η παρουσίαση: Το πιάτο ήταν όμορφα παρουσιασμένο, με το κατσικάκι και τις πατάτες να είναι ψημένα ομοιόμορφα και να έχουν ένα λαχταριστό χρώμα.

Συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκο κατσικάκι καλής ποιότητας για να εξασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
  • Μην φοβηθείτε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας μυρωδικά στο πιάτο, όπως ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο.
  • Σερβίρετε το πιάτο με μια δροσερή σαλάτα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Συνολικά:

Το Πηλιορείτικο κατσικάκι με πατάτες είναι ένα πιάτο που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Είναι γευστικό, χορταστικό και εύκολο στην παρασκευή. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Υλικά

4-5 άτομα
1 κατσικίσιο μπουτάκι και μία ωμοπλάτη με το χεράκι, κομμένα σε μερίδες
6 σκελίδες σκόρδο, κομμένα σε φετάκια (χοντροκομμένα)
2 ντομάτες πολύ ώριμες, ψιλοκομμένες στο χέρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Μείγμα για ψητό κρέας
Μείγμα για πατάτες στο φούρνο
Λίγο μπούκοβο
0.5 κουταλιά ζάχαρη
1 κ.σ. ρίγανη
2 κιλά πατάτες, κομμένες πολύ χοντρές κυδωνάτεs(κομμένες στα 4)
1 λεμόνι με τη φλούδα του (ακέρωτο φυσικά), κομμένο στα 4
Χυμό από δύο λεμόνια
Αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό) , πιπέρι
3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό (τύπου Κερκύρας)
Εκτέλεση
3 Minutes
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το κατσικάκι και με τα χέρια μας το τρίβουμε καλά με το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το μισό λάδι και το μισό σκόρδο, να πάνε παντού.
Ρίχνουμε τη ντομάτα ψιλοκομμένη, το ένα λεμόνι, το μπούκοβο, το μείγμα κρέατος, λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας το υπόλοιπο λάδι και το σκόρδο με ρίγανη,τη ντομάτα,λίγη ζάχαρη,το λεμόνι και το αλατοπίπερο και το μείγμα για πατάτες το ανακατεύουμε πολύ καλά με τις πατάτες να πάει παντού. Βάζουμε το κατσικάκι στο ταψί. Μοιράζουμε τις πατάτες ομοιόμορφα στα κενά στο ταψί με το κατσικάκι. Μοιράζουμε στο ταψί τα τέταρτα του λεμονιού.
Περιχύνουμε με ότι σάλτσα απέμεινε στα μπόλ και με λίγο λάδι από πάνω. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Βάζουμε το κατσικάκι στον προθερμασμένο φούρνο για 1-1.30 ώρα.
Εφόσον βγάλουμε το αλουμινόχαρτο το αφήνουμε 1-1.30 ώρα να ψηθεί ακόμα! Το μυστικό είναι να περιχύνουμε συχνά το κρέας και τις πατάτες με τα υγρά του ταψιού.
Όταν βγάλουμε το αλουμινόχαρτο μετά από 30 λεπτά λιώνουμε το βούτυρο και μοιράζουμε στην κρούστα του κατσικιού και στις πατάτες.

Φροντίζουμε μέχρι να ψηθούν να τις περιχύσουμε αρκετές φορές με τη σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη, από το πλάι, μη μουλιάσουμε την κρούστα του κρέατος και τις πατάτες (το καλύτερο είναι να γίνει μόνο με ότι ζουμιά βγάλει το φαγητό μας).

Αυτό το τελευταίο βουτυράκι κάνει τραγανές τις πατάτες και την πέτσα του ψητού. Το ψητό θα είναι έτοιμο σε 2,5-3 ώρες, θα το καταλάβετε καθώς θα ξεκολλάει το κρέας από τα κόκκαλα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚουλουράκια με μαχλέπι
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα με μπεσαμέλ!!!