Κουλούρι Φούρνου

Συστατικά

100 ml χλιαρό νερό
1 φακ ξηρής μαγιάς
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι
500 γρ αλεύρι
1 αυγό
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 γεμάτο κουταλάκι αλάτι
150 ml χλιαρό γάλα

Παρασκευή

1. Ανακατεύουμε τη ξηρή μαγιά με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη σε χλιαρό νερό. Το πασπαλίζουμε με δύο κουταλάκια του γλυκού αλεύρι, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα πιάτων
και το αφήνουμε να φουσκώσει.
2. Προσθέστε τη μαγιά, το αυγό, το ελαιόλαδο, το χλιαρό γάλα και το αλάτι στο κοσκινισμένο αλεύρι και στη συνέχεια ζυμώστε τη ζύμη.
3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μέρη.
4. Ανοίξτε κάθε ζυμαράκι σε διάμετρο περίπου 20 εκ. και στη συνέχεια τυλίξτε το.
5. Γεμίζουμε ένα φαρδύ τηγάνι με νερό και αφήνουμε το νερό να βράσει. ΒΓΑΖΟΥΜΕ από το μάτι της κουζίνας και βάζουμε τη ζύμη που εχουμε τυλίξει.


Αφήστε το να φουσκώσει για 5-6 λεπτά στο νερό.
6. Το βγάζουμε με τρυπητές κουτάλες και το απλώνουμε σε στυλ σαλιγκαρι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.


7. Ρίχνουμε άφθονο σουσάμι και χωρίς να το πιέσουμε το μεταφέρουμε στο φουρνο.


8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου.
Καλύψτε το κέικ με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο /χωρίς να το βάλετε μέσα/ και ψήστε για άλλα 15 λεπτά.
9. Περιμένετε να κρυώσει και μετά σερβίρετε με κρασί, μπύρα, γιαούρτι

Καλή Επιτυχία

Πηγή: http://www.coolinarika.com

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Υλικά

40 γρ νωπη μαγιά
220 γρ ζεστό νερό
300 γρ αλεύρι,
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
75 γρ μελάσα σταφυλιού
50 γρ νερό.
140 γρ σουσάμι.

Εκτέλεση

Αναμείξτε τη μαγιά με 50 γρ ζεστό νερό (30 C), αφήστε το να καθίσει 10 λεπτά μέχρι να γίνει αφρός.
Αναμείξτε σε μίξερ βάσης το  αλεύρι,  αλάτι, 170 γρ ζεστό νερό και τη μαγιά και αναμείξτε (περίπου 8 min μέχρι η ζύμη δεν είναι πια κολλώδες ).
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ενα λαδωμένο μπολ με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, και καλύψτε λάδι και την ζύμη.
Κάλυψτε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 1 ώρα 30 (μέχρι να διπλασιαστεί) σε ένα ζεστό μέρος.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την μελάσα σταφυλιού και 50 γρ νερό. Σε άλλο μπολ βάζουμε το σουσάμι.

Χτυπήστε απαλά την φουσκωμένη ζύμη στον παγκο και χωρίζουμε στα 6 ίσα κομμάτια, τα πλάθετε σε μπαλάκια.
Κυλήστε μια κάθε φορά μπάλα σε μήκος περίπου 70cm, στη συνέχεια σχηματίστε ένα σχοινί και να κλειστεί το σαν δακτύλιος.
Βυθίστε το δαχτυλίδι στο μείγμα μελάσας και στα δύο πλαϊνά και μετά βυθίστε και τις δύο πλευρές το σουσάμι.
Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε να ξεκουραστει περίπου 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει λίγο. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 C.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου, στο 200 C και τα ψήνουμε για 15 έως 18 μέχρι να παρουν ένα χρυσό χρώμα. 

Συνοδεύστε με τυρί φέτα ή κασέρι

Καλή Απόλαυση

 

Προηγούμενο άρθροΠαραδοσιακό Κερκυραϊκό Σοφρίτο
Επόμενο άρθροΜπισκότα πορτοκαλιού με σοκολάτα: Νηστίσιμη απόλαυση για κάθε στιγμή