Κουραμπιέδες με ελαιόλαδο

Ναί, το ξέρω ότι είναι τελευταία ημέρα του Ιουλίου και δεν είναι το γλυκό που περίμενες να δείς μπροστά σου, αυτούς τους κουραμπιέδες όμως τους έφτιαχνε η γιαγιά μου σε πολλές περιόδους νηστείας αλλά και σε κάθε ευκαιρία μέσα στη χρονιά.

Ήταν οι πρόχειροι, έτσι τους έλεγε, λόγω του λαδιού που υπήρχε πάντα στο σπίτι ενώ οι καλοί των Χριστουγέννων περιείχαν απαραιτήτως βούτυρο! Εγώ πάντως τους προτιμούσα σε σχέση με τους “καλούς” γιατί το ελαιόλαδο έχει μια ανεπαίσθητη πίκρα που δεν αφήνει τον κουραμπιέ να σε “λιγώσει”.

Η νηστεία του 15αύγουστου ήταν μια από τις περιόδους που έμπαινε στην κουζίνα για τους νηστίσιμους κουραμπιέδες κι έτσι τους θυμήθηκα κι εγώ.

Υλικά

2 κούπες ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας,
1 σφηνάκι ούζο,
1 κούπα αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα
περίπου 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ.

Εκτέλεση

Ξεκινάς χτυπώντας στο μίξερ το ελαιόλαδο, ζάχαρη μέχρι ν’ αρχίσει να γίνεται κρέμα. Θα σου πάρει περίπου 10-15 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνεις στο μίξερ το εκχύλισμα βανίλιας, ούζο, αμύγδαλα που έχεις χοντροκόψει και τα έχεις καβουρδίσει και στο τέλος σιγά σιγά το αλεύρι γ.ο.χ. με το μπέικιν πάουντερ.
Ζυμώνεις να έχεις μια σφιχτή ζύμη που δεν τρίβει και μπορείς να την πλάσεις γι’ αυτό δε ρίχνεις όλο μαζί το αλεύρι εξ’ αρχής.

Πλάθεις κουραμπιέδες περίπου 30 γρ. ο ένας, στο σχήμα που προτιμάς – η γιαγιά τους πρόχειρους τους έκανε σε σχήμα ανάποδου τελικού σίγμα – και τους βάζεις σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσα τους.
Ψήνεις για 30 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν λίγο χρωματάκι.
Είναι κι αυτό μέρος της νοστιμιάς τους, το να μην είναι ανοιχτόχρωμοι όταν τους βγάλεις από το φούρνο.

Αμέσως μόλις βγούν τους ψεκάζεις με λίγο ούζο και αφήνεις 5 λεπτά να στεγνώσουν. Τους βουτάς μέσα σε ένα μπολ με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και τους αφήνεις σε ένα ταψί να κρυώσουν εντελώς. Όταν τους βάλεις στην πιατέλα ή το μπολ που θα τους φυλάξεις κοσκινίζεις πάνω από κάθε στρώση μπόλικη ζάχαρη άχνη.

Βγαίνουν περίπου 40-42 κουραμπιέδες.

Η Συνταγή είναι της Μαίρη Τρακάδα από το katinostimo

Προηγούμενο άρθροΠιπερόπιτα με σφολιάτα
Επόμενο άρθροΠανακότα με μασκαρπόνε…η τέλεια με γεύση της απλότητας