Κουρκουμπινάκια Φούρνου

Η Συνταγή είναι του Pastry chef Stratos Petrou

Τα κουρκουμπινάκια φούρνου είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, τραγανά εξωτερικά και ζουμερά στο εσωτερικό, που μοιάζουν με μικρά σιροπιαστά μπαστουνάκια. Φτιάχνονται με φύλλο κρούστας, τυλιγμένο σφιχτά σε ρολάκια, τα οποία ψήνονται μέχρι να χρυσίσουν και έπειτα σιροπιάζονται.

Χαρακτηριστικά:

  • Υφή: Τραγανά εξωτερικά, μαλακά και ζουμερά στο εσωτερικό.
  • Γεύση: Γλυκιά, με έντονο το άρωμα του σιροπιού και την πικάντικη πινελιά από κανέλα.
  • Εμφάνιση: Χρυσαφένια μπαστουνάκια, πασπαλισμένα με καρύδια και κανέλα.
  • Ποικιλίες: Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, με ξηρούς καρπούς, σοκολάτα, ή ακόμα και με τυρί για αλμυρή εκδοχή.

Ιστορικό:

Η ιστορία των κουρκουμπινάκιων φούρνου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πιστεύεται ότι προέρχονται από την Βυζαντινή εποχή, όπου γλυκά με παρόμοια μορφή και υλικά ήταν δημοφιλή.

Σερβίρισμα:

Συνήθως σερβίρονται ως γλυκό του κουταλιού, συνοδευόμενα από ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι. Μπορούν επίσης να γαρνιριστούν με παγωτό ή κρέμα.

Υλικά

450 γρ Φύλλο Κρούστας
250 γρ Βούτυρο Γάλακτος ή (Ηλιέλαιο για Νηστεία)

Για το Σιρόπι
450 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ νερό
25 γρ Γλυκόζη
2 κουτ γλυκού χυμό λεμόνι

Για Πασπάλισμα
Μέλι
Καρύδι τριμμένο
Κανέλα Σκόνη

Εκτέλεση

Γι αυτή τη συνταγή θα χρειαστούμε μόνο δύο υλικά φύλλο κρούστας και βούτυρο γάλακτος
Ας ξεκινήσουμε ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και παίρνουμε ένα μόνο μπροστά μας αλείφοντας το πολύ καλά με το βούτυρο αφού το αλείψουμε πολύ καλά παίρνουμε και ένα δεύτερο φύλλο το τοποθετούμε πάνω στο άλλο και το αλείφουμε επίσης πολύ καλά με το βούτυρο
Συνέχεια διπλώνουμε τα φύλλα περίπου στη μέση δύο φορές έτσι όπως ακριβώς στο βιντεο και ξεκινάμε τυλίγοντας το φύλλο σε ρόλο έτσι όπως ακριβώς φαίνεται
Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψάκι και τοποθετούμε ένα ρόλο μέσα σε αυτό
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να τελειώσουν

Αν νηστεύετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ηλιέλαιο η ελαιόλαδο ότι προτιμάτε
Έτοιμα τα ρολάκια μας τα αλείφουμε πολύ καλά με βούτυρο και τα βάζουμε για περίπου ένα τέταρτο στο ψυγείο να παγώσουν πολύ καλά
Παίρνουμε ένα-ένα τα σε ένα ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα τοποθετούμε πίσω στο ταψί με μία μικρή απόσταση μεταξύ τους έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα
Πριν τα βάλουμε στο φούρνο τα πασπαλίζουμε πολύ καλά σε όλη την επιφάνειά τους με λίγο νερό έτσι ώστε να γίνουν τραγανά
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 40 με 45 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ενα χρυσαφένιο χρώμα

Λίγο πριν τα βγάλουμε από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι όπου ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού
Τα σιροπιάζουμε έτσι όπως είναι καυτά με το ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε για Περίπου 10 λεπτά να τραβήξουν το σιρόπι
Δεν είναι απαραίτητο να τραβήξουν όλο το σιρόπι μετά από 10 λεπτά τα αδειάζουμε σε μία πιατέλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν
Πασπαλίζουμε προαιρετικά με λίγο μέλι και απαραίτητα με τριμμένο καρύδι και κανέλα

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνες μίνι πίτσες
Επόμενο άρθροΓεμιστές Πιπεριές με τυρί και ντομάτες