Λαγάνα του Φούρναρη

Η λαγάνα, ένα άζυμο ψωμί ψημένο σε ξυλόφουρνο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης. Συνδεδεμένη άμεσα με την Καθαρή Δευτέρα, συμβολίζει την έναρξη της Σαρακοστής, μιας περιόδου νηστείας και πνευματικής αναζήτησης.

Η απλότητα της λαγάνας, με τα μόνα υλικά της να είναι αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά, έρχεται σε αντίθεση με την πλούσια ιστορία και συμβολική της φόρτιση. Η ρίζα της χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας, με αναφορές σε κείμενα του Αθηναίου και του Αριστοφάνη.

Πέρα από θρησκευτικό σύμβολο, η λαγάνα αποτελεί και μια γευστική απόλαυση. Η τραγανή κρούστα της και η αφράτη ψίχα της ταιριάζουν ιδανικά με ποικιλία συνοδευτικών, όπως χαλβά, ταραμά, ελιές και λαχανικά.

Σήμερα, η λαγάνα διατηρεί ζωντανή την παράδοση, προσφέροντας μια γευστική και συνάμα συμβολική εμπειρία. Η απλότητα, η ιστορία και η γεύση της συνθέτουν ένα μοναδικό ψωμί, άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική ταυτότητα.

Σχόλιο:

Η λαγάνα, ένα άζυμο ψωμί με λιτά υλικά, φέρει μέσα της μια βαριά κληρονομιά. Συνδυάζει θρησκευτική σημασία, ιστορική διαδρομή και γευστική απόλαυση, αποτελώντας ένα ξεχωριστό κομμάτι της ελληνικής παράδοσης.

Συστατικά:

450 + 30 γρ. Αλεύρι για ψωμί
250 ml. / 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
10 γρ. ξηρή μαγιά
¼ κουταλάκι του γλυκού Ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού Αλατί

Για επίστρωση:
2 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
25-40 γρ. σουσάμι (για διακόσμηση)

Μέθοδος:

Συνδυάστε χλιαρό νερό, μαγιά και ζάχαρη στο μπολ του μίξερ. Ανακατέψτε τα καλά. Αφήστε το μπολ στην άκρη για 15-20 ’καλυμμένο με μια πετσέτα κουζίνας, έτσι ώστε η μαγιά να μπορεί να ενεργοποιηθεί. Όταν η μαγιά είναι έτοιμη, τοποθετήστε το μπολ στο μίξερ και κτυπήστε για 5-10 ’(προσάρτημα γάντζου).
Ξεκινήστε χτυπώντας με χαμηλή ταχύτητα και αυξήστε σταδιακά την ταχύτητα. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Όσο περισσότερο χτυπάτε το αλεύρι, τόσο πιο μαλακή και ελαστική θα γίνει η ζύμη. Εάν το μείγμα ζύμης είναι πολύ υγρό ή στεγνό, προσθέστε περισσότερο αλεύρι ή νερό ανάλογα. Όταν είστε έτοιμοι, απενεργοποιήστε το μίξερ. Αφαιρέστε το μπολ με ζύμη από το μίξερ, καλύψτε το με πετσέτα κουζίνας ή πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε το για 1-2 ώρες, έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Αφαιρέστε την πετσέτα, όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Τοποθετήστε ένα φύλλο χαρτιού περγαμηνής σε μια επίπεδη επιφάνεια εργασίας. Κόψτε τη ζύμη και χωρίστε την σε 2 ίσα μισά. Απλώστε απαλά τη ζύμη, πασπαλιζοντας με λίγο αλεύρι (χρησιμοποιώντας τα επιπλέον 30 γρ. ) και απλώστε τη με τα δάχτυλά σας σαν πίτσα.
Φτιάξτε ένα στρογγυλό ή οβάλ σχήμα (προσπαθήστε να κάνετε το ίδιο σχήμα και μέγεθος). Επαναλάβετε την ίδια ακριβώς διαδικασία για το άλλο μισό της ζύμης.
Αφήστε τις λαγάνες ξανά στην άκρη για 30 ‘, ώστε να μπορούν να φουσκώσουν για άλλη μια φορά. Στη συνέχεια, πάρτε ενα καλαμακι ή πηρουνι και κάντε τρύπες παντού. Πιέστε τα δάχτυλά σας πάνω σε όλη τη ζύμη για να δημιουργήσετε μικρές λακουβίτσες. Αυτό δίνει στους λαγανά την ιδιαίτερη εμφάνισή τους. Μεταφέρετε τα λαγανά σε ένα ταψί. Βουρτσίστε λίγο ελαιόλαδο σε όλη την κορυφή και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Αφήστε τους να ξεκουραστούν λίγα λεπτά και να φουσκώσουν λίγο περισσότερο (αν έχετε το χρόνο). Ψήνουμε μαζί για 25 ’σε προθερμασμένο φούρνο Ανεμιστήρας 200-220 ° C.
Όταν είναι χρυσό και τραγανό, αφαιρέστε από το φούρνο. Αφήστε τον Λαγανά σε ένα ράφι για να κρυώσει εντελώς (πράγματι τους κάνει πιο τραγανό).
Σερβίρετε τα κομμένα παραδοσιακά με το χέρι και όχι με ένα μαχαίρι!

Καλή Καθαρή Δευτέρα

Δείτε φωτογραφίες συνταγής εδώ 

Προηγούμενο άρθροΚρεμώδες κοτόπουλο με πατάτες και σάλτσα μπεσαμέλ…εύκολη συνταγή
Επόμενο άρθροΤο υπέροχο cheesecake Σοπαπίγια