Λαχανόπιτες

Υλικά

Για την ζύμη είναι η βάση:

1/2 λάχανο ψιλοκομένο
500 γραμμάρια λευκού αλευριού 00,
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
25 γραμμάρια φρέσκιας μαγιάς,
300 ml ζεστό νερό.
1 κουταλιά βούτυρο.
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Ψιλοκομμένο λάχανο
1 χτυπημένο αυγό για επαλλειψη

Εκτέλεση

Κοσκινιζω το αλεύρι δύο φορές, το ανακάτεψα με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Στη μέση του έβαλα φρέσκια μαγιά, εμποτισμένη με 300 ml ζεστό νερό. Βγαίνει μια ζύμη που μοιάζει με ψωμί.
Μετά από πλήρη ομογενοποίηση, άπλωσα ένα 1 κουταλια βουτυρο στη σανίδα σε θερμοκρασία δωματίου, Έβαλα τη ζύμη πάνω από το λαρδί και άρχισα να την χυμώνω, σηκώνοντας τις γωνίες, μέχρι να ενσωματωθεί όλο το λίπος. Εκείνη τη στιγμή, το ζύμωμα είναι έτοιμο, βάζουμε τη ζύμη ξανά στη αλευρωμένη λεκάνη, κάνουμε ένα σταυρό από πάνω με ένα μαχαίρι και την καλύπτουμε με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα.
Παραμένει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Επειδή η μαγιά είναι φρέσκια και το αλεύρι είναι ανώτερης ποιότητας, το πολύ μισή ώρα χρειάζεται για να το φουσκώσετε.

Ξεχωριστά σωτάρω το κρεμμύδι σε λάδι μέχρι να αποκτήσει τη συγκεκριμένη μυρωδιά. Βάζουμε από πάνω ψιλοκομμένο λάχανο και τρίβουμε με αλάτι, μετά το αφήνουμε να στεγμώσει μέχρι να μην έχει καθόλου χυμό, αρωματισμένο με πιπέρι.
Κόβουμε κομμάτια ζυμης και την απλώνουμε , βάζουμε τη γέμιση στο ένα μισό και φέρνουμε το άλλο μισό πάνω από τη γέμιση, στη συνέχεια πιέζουμε τις άκρες με τα δάχτυλά μας να απλώσει η ζύμη αλλα και να μην βγει η γέμιση κατά το ψήσιμο.
Έβαλα τις λαχανοπιτες στο ταψί να φουσκώσουν για άλλα 15 λεπτά, τις άλλειψα με χτυπημένο αυγό και μετά τα έψησα για 40 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΤεμπέλικος κορμός με 3 μόνο υλικά, πολύ εύκολο, και χωρίς φούρνο
Επόμενο άρθροΚέικ με μπισκότα και κρεμα Φουντουκιού