Λεμονάτο, ζουμερό χοιρινό με πατάτες στην κατσαρόλα

Αυτό το πιάτο είναι ένας ύμνος στην ελληνική κουζίνα: απλά υλικά, εύκολη εκτέλεση και γεύση που αγγίζει τα αστέρια! Το χοιρινό, μαγειρεμένο σιγοβράζοντας στο λεμόνι, γίνεται τόσο τρυφερό που λιώνει στο στόμα, ενώ οι πατάτες απορροφούν όλες τις γεύσεις, δημιουργώντας ένα ακαταμάχητο συνδυασμό.

Είναι ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια, Κυριακάτικα γεύματα ή για όποτε θέλετε να απολαύσετε ένα ζεστό και χορταστικό φαγητό χωρίς κόπο.

ΥΛΙΚΑ :

1 κιλό χοιρινό μπούτι
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 5 – 6 μεγάλες πατάτες
• 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
• 1 χυμό λεμονιού
• αλάτι, πιπέρι
• 1 κ.σ μουστάρδα
• 1 κουτ.του γλυκού ρίγανη
• 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
• 1 κ.σ κορν φλάουρ (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Για το χοιρινό λεμονάτο στην κατσαρόλα, κόβετε πρώτα το κρέας σε μικρές μερίδες (μπορείτε να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να το κόψει).
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας για 10 λεπτά περίπου με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, γύρω-γύρω, να ροδίσει καλά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και αφήνετε να γίνουν διάφανα, για λίγα λεπτά.
Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί. Συμπληρώνετε ζεστό νερό, μέχρι να μισοσκεπαστεί το κρέας, σκεπάζετε την κατσαρόλα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγοβράζετε για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Όταν μαλακώσει το κρέας, ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και πιπέρι, προσθέτετε τη ρίγανη, τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού.

Στο μεταξύ, καθαρίζετε τις πατάτες και αφού τις πλύνετε, τις κόβετε σε σχήμα της αρεσκείας σας. Τις ροδίζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι για 10 λεπτά, όχι περισσότερο.
Προσθέτετε την κομμένη πατάτα στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο χαμηλά για 15΄-20΄, μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του και να μαλακώσουν οι πατάτες. Δεν ανακατεύετε γιατί θα λιώσουν. Απλώς κουνάτε κρατώντας την από τα χερούλια.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, αφήνετε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα και βράζετε έτσι για άλλα 5 – 10 λεπτά έως ότου δέσει η σάλτσα.
Εάν θέλετε η σάλτσα σας να είναι πολύ δεμένη, μπορείτε να αραιώσετε λίγο κορν φλάουρ με λίγο νερό και να το ρίξετε στη σάλτσα. Αφήνετε να βράσει για λίγα λεπτά.
Σερβίρετε μόλις κρυώσει λίγο πρώτα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι!!

Μερικές επιπλέον σκέψεις:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο μαγείρεμα, όπως κρεμμύδι, καρότο ή σέλινο.
  • Για πιο πικάντικη γεύση, προσθέστε λίγο μπούκοβο ή τσίλι.
  • Αν θέλετε η σάλτσα να γίνει πιο πηχτή, μπορείτε να την χυλώσετε με λίγο κορν φλάουρ στο τέλος του μαγειρέματος.
  • Σερβίρετε το λεμονάτο χοιρινό με πατάτες με μια δροσερή πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμί.

Καλή επιτυχία!!!

Προηγούμενο άρθροΜυρωδάτο Κέικ Βατόμουρου – Αμυγδάλου
Επόμενο άρθροΧοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και μπύρα