Μακαρόνια φούρνου Ογκρατεν

Φανταστείτε μια ζεστή αγκαλιά από ζυμαρικά, τυριά και μπεσαμέλ. Τα μακαρόνια ογκρατέν, ένα πιάτο που συνδυάζει την κλασική γεύση του παστίτσιου με την γαλλική φινέτσα, έρχονται να ικανοποιήσουν κάθε σας γαστριμαργική επιθυμία.

Η μυρωδιά της μοτσαρελας που λιώνει στο φούρνο, η τραγανή κρούστα από τυρί που μοσχοβολάει δημιουργούν μια ακαταμάχητη εμπειρία.

Και φυσικά, υπάρχουν άπειρες παραλλαγές για να ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια, μπρόκολο, ή άλλα λαχανικά. Μπορείτε να βάλετε κιμά ή γαλοπούλα. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα τυριά

Σας προκαλώ να δοκιμάσετε την δική σας συνταγή για ογκρατέν. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε ένα πιάτο που θα σας μείνει αξέχαστο.

Υλικά

ζυμαρικά (πένες) γρ 500
σάλτσα ντομάτας 1000 ml
μοτσαρέλα γρ 200
Τυρί παρμεζανα γρ 200
Μανιτάρια Champignon g 250
Ζαμπόν ψιλοκομμένο g 400
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όσο απαιτείται
τριμμένη φρυγανια

Παρασκευή:

Βράζουμε και στραγγίζουμε τα ζυμαρικά al dente, τα στραγγίζουμε και σταματάμε το βράσιμο κάτω από κρύο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη καρυκευμένα με ελαιόλαδο και μια-δυο κουτάλες σάλτσα ντομάτας.
Τρίβουμε την παρμεζάνα, κόβουμε σε μικρά κυβάκια την μοτσαρέλα, καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια.
Λαδώνουμε ένα ταψί με αρκετό λάδι και μετά απλώνουμε από πάνω μια-δυο κουτάλες σάλτσας.
Αρχίστε να απλώνετε το τηγάνι περίπου το ένα τρίτο των ζυμαρικών.
Προσθέστε τα κομμάτια ζαμπον, τα μανιτάρια και τη μοτσαρέλα και καλύψτε με σάλτσα ντομάτας.

Καλύπτουμε με άλλο ένα τρίτο των ζυμαρικών και προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Συμπληρώστε με τα υπόλοιπα ζυμαρικά και άφθονη, πολύ άφθονη, σάλτσα ντομάτας.
Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με τριμμένη φρυγανια και τριμμένο τυρί.
Αλατοπιπερώνουμε καλά και στην επιφάνεια λιγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 220° (στατικό) για 40′.
Τσεκάρετε κατά το μαγείρεμα και, αν χρειάζεται και αν σας αρέσει πολύ τραγανή κρούστα,   ο γκρατέν με την επάνω σχάρα για λίγα λεπτά στο τέλος του μαγειρέματος.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.

Σερβίρεται για μεσημεριανό, καλή όρεξη, μικροί και μεγάλοι!

 

Προηγούμενο άρθροΜανιτάρια με ρύζι, καρότα, πράσα και φρέσκα μυρωδικά
Επόμενο άρθροΤυροπιτάρι Πηλίου