Μανταρινόπιτα Αρωματική

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratou Petrou

Η μανταρινόπιτα αρωματική είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που συνδυάζει την γλυκιά γεύση των μανταρινιών με την αέρινη υφή ενός αφράτου κέικ. Η πίτα αυτή είναι ιδανική για κάθε περίσταση, από ένα ζεστό πρωινό μέχρι ένα γιορτινό τραπέζι.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στην πίτα, όπως ξηρούς καρπούς ή σταφίδες.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μανταρίνια με πορτοκάλια ή άλλα εσπεριδοειδή.
  • Για μια πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να περιχύσετε την πίτα με σιρόπι σοκολάτας ή πορτοκαλιού.

Υλικά

Για το Σιρόπι
250 γρ ζάχαρη
350 γρ νερό
Ξύσμα και χυμό από 4 Μανταρίνια
1 ξυλάκι Κανέλα

Για την πίτα
400 γρ φύλο κρούστας
4 αυγά
200 γρ ζάχαρη
Ξύσμα από 4 Μανταρίνια
250 γρ γιαούρτι 2%
250 γρ ηλιέλαιο
2 βανίλιες
2 κουτ γλυκού μπέΐκιν παουντερ

Εκτέλεση

Ξεκινάμε κάνοντας το σιρόπι για να κρυώσει προσθέτουμε σε μία κατσαρόλα ζάχαρη νερό το ξύσμα από τα μανταρίνια το ξυλάκι κανέλας και το χυμό μανταρινιού βάζουμε να βράσει και να λιώσει η ζάχαρη για δύο λεπτά από το σημείο βρασμού.

Ξεκινώντας βάζουμε τα φύλλα να ξεραθούν στο φούρνο για περίπου μία ώρα στους 100 βαθμούς ή αφήνουμε σε εξωτερικό περιβάλλον.
Αφού έχουν ξεραθεί τα φύλλα τα σπάμε με το χέρι μας σε πολύ μικρά κομμάτια σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ζάχαρη πολύ καλά να ασπρίσουν για περίπου 7 λεπτά προσθέτουμε τις βανίλιες το ηλιέλαιο και το γιαούρτι το ξύσμα από 4 μανταρίνια όσο γίνεται πιο
αρωματικά ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά προσθέτουμε στο τέλος τα κομμάτια από τα φύλλα σε τέσσερις δόσεις ώστε να ανακατεύονται ευκολότερα Λαδώνουμε ένα μακρόστενο τετράγωνο ταψάκι 21 X 27 cm μπορείτε και σε μεγαλύτερο μέγεθος αν θέλετε και ρίχνουμε λίγο το αλεύρι στην επιφάνεια.
Αδειζουμε το μείγμα και το απλώνουμε .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 με 170 αέρα ή αντιστάσεις για περίπου μία ώρα και τσεκαρωντας με ένα μαχαίρι.
Οπως είναι καυτό κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια με μία οδοντογλυφίδα για να σιροπιαστή καλύτερα.
Οπως είναι καυτή μανταρινόπιτα σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με παγωτό η σαντιγί

Προηγούμενο άρθροΠαραδοσιακή τυρόπιτα Μετσόβου με σπιτικό φύλλο
Επόμενο άρθροΓλυκό με λεμόνι (γνωστό και ως lemon lush) – μη χάσετε αυτη την συνταγή