Μελιτζάνα – Πατάτα όγκρατεν με φέτα και μοτσαρέλα

Συστατικά

4 μεσαίες πατάτες, κομμένες σε φέτες ½ cm (4 – 5 φέτες, ανάλογα με το μέγεθος της
πατάτας)
4 μελιτζάνες τσακονίκες , μερικώς ξεφλουδισμένες και κομμένες σε τρεις φέτες οριζόντια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, χωρισμένο
2 κόκκινα κρεμμύδια, το ένα ψιλοκομμένο και το άλλο κομμένο σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
500 γραμμάρια ντομάτας, ξεφλουδισμένα και πουρέ ή 500 γραμμάρια ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτε
1 κυβο λαχανικών
4 μεγάλα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
Αλατοπίπερο
Μια πρέζα ρίγανης
1 φλιτζάνι νερό
150 γραμμάρια τυρί φέτα, θρυμματισμένο
200 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα

ΟΔΗΓΙΕΣ

Τρίβουμε τις ντομάτες ή τις ρίχνουμε με ένα χαραζοντας ένα Χ στο κάτω μέρος και
τις βάζουμε σε βραστό νερό για 2 – 3 λεπτά. Βάλτε τα σε κρύο νερό, ξεφλουδίστε
και κάντε πουρέ.
Ζεσταίνουμε το 1/3 του λαδιού σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τις
πατάτες και στις δύο πλευρές, σε παρτίδες.
Αφαιρέστε σε χαρτί κουζίνας.
Θα υπάρχει λίγο υπόλοιπο ελαιόλαδο, οπότε αφαιρέστε το σε μεταλλικό μπολ και
αφήστε περίπου 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι.
Τηγανίστε τις μελιτζάνες από τη μία πλευρά, τις βουρτσίζετε στην κορυφή με λίγο
περισσότερο ελαιόλαδο και τηγανίζετε και στην άλλη πλευρά. Συνεχίστε με τις
υπόλοιπες μελιτζάνες προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο κάθε φορά και
τις βουρτσίζετε πριν τις αναποδογυρίσετε.
Προθερμάνετε στους 180o C.
Προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να είναι ημιδιαφανή.
Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για λίγα λεπτά, για να μαλακώσουν αλλά όχι να γίνουν καφέ.

Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το λαχανικό κυβο και το
βασιλικό. Καθαρίστε τον επεξεργαστή τροφίμων σας με 1 φλιτζάνι νερό, το οποίο προσθέτετε στη σάλτσα και μαγειρεύετε για 10 – 15 λεπτά.
Στρώστε τις πατάτες σε ένα ταψί 32 x 23 x 6 cm και πασπαλίστε λίγο αλάτι και πιπέρι.
(Να είστε προσεκτικοί με το αλάτι καθώς η φέτα είναι αλμυρή). Τρίψτε τη φέτα πάνω
από τις πατάτες.
Προσθέστε ένα στρώμα μελιτζάνας και ελαφρά αλατοπιπερώστε. Εάν έχετε υπόλοιπες πατάτες και μελιτζάνες, μπορείτε να τις προσθέσετε σε ένα άλλο στρώμα από πάνω.
Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας από πάνω για να καλύψουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ή έως ότου ένα πιρούνι να τρυπάει εύκολα την πατάτα.

Αφαιρέστε από το φούρνο, πασπαλίστε με μοτσαρέλα για να καλύψετε τη σάλτσα και ψήστε
για 10 ακόμη λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
Ενεργοποιήστε το γκριλ για λίγα λεπτά, μέχρι το τυρί να σχηματίσει καφέ κρούστα.
Σερβίρετε ζεστό ή κρύο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες της Συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροΗ πιο έξυπνη συνταγή για μπαγιάτικο Ψωμί
Επόμενο άρθροΤο ποιο πετυχημένο φύλλο για πίτες και πιτακια